Yara în Romania

Activitatea principală a societăţii Yara, şi anume producţia de îngrăşăminte, este strâns legată de productivitatea agricolă şi producţia alimentelor.

Istoria noastră

Istoria noastră este dovada vie a devotamentului şi consecvenţei noastre de la începuturile din 1946 când Norsk Hydro a încheiat primul contract de vânzări cu Wilson & Geo. Meyer până în zilele noastre, 67 de ani mai târziu. Istoria noastră arată dezvoltarea, creşterea şi susţinerea companiei noastre de către o piaţă în creştere. Arată de asemenea globalizarea timpurie a companiei şi a industriei îngrăşămintelor. În ultimii ani dezvoltarea pieţei industriale şi o atenţie sporită acordată produselor ecologice marchează două alte jaloane importante în domeniu.

Yara azi şi în viitor

Clădit pe moştenirea de la Norsk Hydro şi bine cunoscutul brand Viking Ship, Yara este o companie bazată în Norvegia care transformă energia, mineralele naturale şi azotul în produse pentru nutriţia culturilor şi soluţii industriale. În 2013 Yara îşi păstrează poziţia globală ca principal furnizor de îngrăşăminte minerale bazate pe azot şi produse industriale. Compania este lider global în amoniu, azotaţi şi îngrăşăminte de specialitate. Cu operaţiuni permanente în peste 50 de ţări şi vânzări în 150 de ţări, Yara beneficiază de o poziţie unică pe piaţa universală de îngrăşăminte şi produse industriale. În prezent activităţile Yara se întind de la exploatarea fosfatului şi producţia de amoniu/uree la comerţul de mărfuri şi produse agricole şi industriale specializate. Producţia şi vânzările sunt bazate pe cunoştinţele globale aprofundate şi cunoaşterea pieţei locale.

De unde provin produsele noastre

Yara România oferă o gamă largă de produse care provin de la numeroase fabrici. Regăsiți mai jos descrierea unor fabrici de producție ale companiei Yara în lume.

Porsgrunn, Norvegia

Porsgrunn este cea mai mare platformă industrială din Norvegia. Facilităţile aflate în proprietate proprie în totalitate sunt integrate pentru produse pe bază de azot şi dispun de cea mai mare capacitate de producţie a Yara şi din Europa pentru îngrăşămintele complexe NPK bazate pe procesul de nitrofosfatare.

Uusikaupunki, Finlanda

Unitatea din Uusikaupunki constă din trei fabrici de acid azotic şi două fabrici de îngrăşăminte, unde se produc acid azotic şi îngrăşăminte pentru piaţa finlandeză şi pentru export. Fabrica are propriul său port cu ape adânci.

Glomfjord, Norvegia

Glomfjord are patru unităţi de producţie. Două fabrici de acid azotic, o fabrică de îngrăşăminte complexe NPK şi o fabrică de azotat de calciu.

Rostock, Germania

La Rostock sunt două fabrici de acid azotic, două fabrici de îngrăşăminte cu azotat, o fabrică de soluţie de uree-azotat de amoniu (UAN) şi două fabrici producătoare de azotat de amoniu cu diferite calităţi tehnologice.

Sluiskil, Olanda

Unitatea se regăseşte din 1929 pe canalul Ghent-Terneuzen, o cale navigabilă majoră care asigură deschiderea prin Westerschelde către Marea Nordului, şi care face legătura cu căile navigabile europene. La fel ca şi în cazul altor complexe de îngrăşăminte din Europa, dezvoltarea unităţii a fost legată de disponibilitatea gazului de cocserie de la o fabrică de cocs învecinată.

Brunsbuttel, Germania

Brunsbüttel se situează în Germania, la coasta de vest a landului Schleswig-Holstein în punctul de întâlnire al canalului Kiel şi al fluviului Elba cu Marea Nordului. Această situare oferă acces direct atât la Marea Nordului, cât şi la Marea Baltică. Sediul are două unităţi de producţie, o fabrică de amoniac şi una de uree.

Tertre, Belgia

Unitatea de producţie din Tertre constă din mai multe fabrici care produc îngrăşăminte pe bază de azot şi produse chimice industriale.

  • Yara Brunsbuttel - Germany

  • Yara Uusikaupunki - Finland

  • Yara Tertre - Belgium

  • Yara Sluiskil - Netherlands

  • Yara Rostock - Germany

  • Yara Porsgrunn - Norway

  • Yara Glomfjord - Norway