Yara în Romania

Activitatea principală a companiei Yara, şi anume producţia de îngrăşăminte, este strâns corelată de productivitatea agricolă şi producţia alimentelor.

Istoric

Fondată în Norvegia în 1905, Yara este cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice la nivel mondial, cu vânzări în peste 150 de ţări. Compania îşi are rădăcinile în firma norvegiană Norsk Hydro, care a descoperit nitratul de calciu, iar procesul de producţie presupunea utilizarea energiei hidroelectrice pentru extragerea azotului din aer. În anul 2004, în urma sciziunii, apare sub denumirea de Yara International ASA. Yara oferă soluții pentru o agricultură durabilă și pentru mediu. Îngrășămintele noastre și programele de nutriție ajută la producerea hranei necesare pentru populația lumii în creștere. Produsele și soluțiile noastre industriale reduc emisiile de carbon, îmbunătățesc calitatea aerului și susținerea altor operațiiuni în condiții de siguranță și eficiență. ”Siguranța este întotdeauna prioritatea noastră”

Prezent şi viitor

Prezentă pe piaţa din România de profil de mai multă vreme, compania Yara oferă o gamă completă de produse, cuprizând îngrăşăminte complexe granulate, fertilizanţi destinaţi sectorului horticol, produse foliare și management agricol. Pentru piaţa autohtonă, aprovizionarea se realizează în special de la fabricile din Germania,Marea Britanie, Finlanda, Norvegia şi Olanda.

Yara este o prezenţă constantă pe piaţa îngrăşămintelor chimice din România. Alături de producători și distribuitori punem la dispoziție un portofoliu de produsele adapatate local, încercând să captăm atenţia fermierilor şi producătorilor agricoli cu elemente de noutate şi, desigur, de modernitate și prin divizia noastră de ”Digital Farming”( https://www.agro-office.com/ro/)

Producţia şi vânzările sunt bazate pe cunoştinţele globale aprofundate şi cunoaşterea pieţei locale.

De unde provin produsele noastre

Yara România oferă o gamă largă de produse care provin de la numeroase fabrici. Regăsiți mai jos descrierea unor fabrici de producție ale companiei Yara în lume.

Porsgrunn, Norvegia

Porsgrunn este cea mai mare platformă industrială din Norvegia. Facilităţile aflate în proprietate proprie în totalitate sunt integrate pentru produse pe bază de azot şi dispun de cea mai mare capacitate de producţie a Yara şi din Europa pentru îngrăşămintele complexe NPK bazate pe procesul de nitrofosfatare.

Uusikaupunki, Finlanda

Unitatea din Uusikaupunki constă din trei fabrici de acid azotic şi două fabrici de îngrăşăminte, unde se produc acid azotic şi îngrăşăminte pentru piaţa finlandeză şi pentru export. Fabrica are propriul său port cu ape adânci.

Glomfjord, Norvegia

Glomfjord are patru unităţi de producţie. Două fabrici de acid azotic, o fabrică de îngrăşăminte complexe NPK şi o fabrică de azotat de calciu.

Rostock, Germania

La Rostock sunt două fabrici de acid azotic, două fabrici de îngrăşăminte cu azotat, o fabrică de soluţie de uree-azotat de amoniu (UAN) şi două fabrici producătoare de azotat de amoniu cu diferite calităţi tehnologice.

Sluiskil, Olanda

Unitatea se regăseşte din 1929 pe canalul Ghent-Terneuzen, o cale navigabilă majoră care asigură deschiderea prin Westerschelde către Marea Nordului, şi care face legătura cu căile navigabile europene. La fel ca şi în cazul altor complexe de îngrăşăminte din Europa, dezvoltarea unităţii a fost legată de disponibilitatea gazului de cocserie de la o fabrică de cocs învecinată.

Brunsbuttel, Germania

Brunsbüttel se situează în Germania, la coasta de vest a landului Schleswig-Holstein în punctul de întâlnire al canalului Kiel şi al fluviului Elba cu Marea Nordului. Această situare oferă acces direct atât la Marea Nordului, cât şi la Marea Baltică. Sediul are două unităţi de producţie, o fabrică de amoniac şi una de uree.

Tertre, Belgia

Unitatea de producţie din Tertre constă din mai multe fabrici care produc îngrăşăminte pe bază de azot şi produse chimice industriale.