Creșterea numărului de cădere Hagberg în grâu


Numărul de cădere Hagberg este măsura unei enzime specifice, și anume a-amilaza. Această enzimă atacă moleculele de amidon, distrugându-le până la zaharuri care produc apoi gazul care dă gaurile de aer și o structură bună a paini. Valorile alfa-amilazei trebuie să fie scăzute pentru a limita defalcarea amidonului și aderența la aluat. Un număr înalt de cădere Hagberg este o indicație a activității scăzute de a-amilază și, prin urmare, a proteinei bune pentru coacere.

Un HFN consistent va fi atins atunci când  recoltă este foarte uniformă în timpul maturării, iar recoltarea nu este intarziata de caderea cerealelor. Principiile agronomice care contribuie la evitarea acestor probleme sunt utilizarea ratelor nutritive optime și utilizarea agriculturii de precizie pentru a gestiona aprovizionarea variabilă a azotului din sol. Dintre principalele substante nutritive, azotul si potasiul sunt esentiale pentru realizarea  culturilor cu tulpina puternica, care va ramane in picioare.

Azotul

Azotul este un factor cheie pentru utilizarea  ratelor optime de aplicare în camp. Trebuie să se calculeze un plan precis de gestionare a azotului, cu grijă să se aplice cât mai precis  azotul prin calibrarea corectă a echipamentului. O mai bună uniformitate a culturilor la maturare va fi realizată prin aplicarea variabilă a azotului, ceea ce reprezintă  aprovizionării inegale ale azotului din sol in cadrul aceleiasi sole sau tarla. Această variație a aprovizionării cu azot din sol poate fi rezultatul diferitelor tipuri de sol, al folosirii îngrășămintelor organice sau al istoriei anterioare a culturilor de camp.

Supradozarea azotului va oferi o perioadă mai lunga de maturare și va duce la caderea culturilor. Momentul aplicării azotului și doza per ha de asemena pot  să influențeze caderea cerealelor. Dozele per ha timpuri si ridicate de azot vor încuraja cresterea numărului de frati, dar va  duce la un aparat foliar/tulpina mare care este predispus la cădere.Necesarul azotului in  culturile de grâu  nu trebuie sa depasesca  mai mult de 25% din azotul total,la prima aplicare.

Potasiu

Cantitatea adecvată de potasiu este esențială pentru producerea de cereale de înaltă calitate, comercializate, cu o greutate specifică bună și boabe bine umplute. O slaba aprovizionare va duce la maturizarea prematură cu o dimensiune și greutate individuală semnificativ mai scăzută a grâului și va împiedica, de asemenea, dezvoltarea potențialului la cereale, reducând astfel numărul de boabe pe spic.
Potasiul îmbunătățește dezvoltarea pereților celulari puternici și prin urmare tulpini/paie mai rezistente,de asemeni nivelurile scăzute de potasiu cresc riscul de cadere a plantelor.Caderea graului creează condiții ideale pentru germinarea boabelor in spic, rezultând un număr mai mic de caderea indicelui Hagberg și o calitate redusă a măcinării.