Dimensiunea si greutatea bobului


Gradele de granulație a grâu sunt determinate de genetica plantelor, adică varietatea, și lungimea perioadei de umplere a boabelor. De îndată ce a avut loc polenizarea, embrionul și endospermul încep să se dezvolte, iar planta redirecționează fotosinteza  de asemenea, amidonul și proteinele stocate anterior (în frunze și tulpini) la boabele în curs de dezvoltare. Cu cât această perioadă de umplere a cerealelor este mai mare, cu atât va fi mai mare dimensiunea boabelor de grâu. Pe lângă gestionarea nutrienților, mărimea cerealelor poate fi influențată de gestionarea apei (irigarea pentru a evita stresul la secetă), precum și gestionarea bolilor - folosiți fungicide și substanțe nutritive pentru a menține frunzele verzi și pentru a reduce incidența boliilor, îmbunătățind sănătatea plantelor.

Nutriţia plantelor,dimensiunea şi greutatea lor

Azotul

Managementul azotului va avea cel mai mare impact asupra mărimii și greutății finale a grâului. Aplicațiile făcute devreme vor asigura o biomasa mare, care conține niveluri ridicate de carbohidrați în tulpini fiind translocat în timpul procesului de maturare a boabelor în curs de dezvoltare. Acest lucru este deosebit de important în zonele de secetă în care 60% din producţiile cerealelor ar putea proveni din acestă acumulare. Este important să se monitorizeze nivelele de azot din plante, asigurându-se că biomasa nu se pierde devreme și reduce perioada de umplere a boabelor.

Fosforul

Fosforul are un rol major în furnizarea de energie pentru procesul plantelor. Redistribuirea carbohidraților depozitați necesită o alimentație energetică a fosforului pentru a obține o bună dimensiune a grâului.

Atât fosforul fertilizant solid, cât și fosforul foliar pot fi utilizate pentru a îmbunătăți dimensiunea finală a boabelor.

Potasiu

Potasiul ajută la transportarea substanțelor nutritive în plantă, deoarece reglează fluxurile de transpirație, deoarece planta de grâu redistribuie mineralele la nivelul boabelor ce trebuie menținută. Potasiul va contribui, de asemenea, la evitarea coaceri precoce adesea adusă de secetă în timpul umplerii cerealelor.Plantele cu deficit de potasiu sunt slabe în ceea ce privește reglarea transpirației prin frunză,produsă de secetă,precum şi avortarea florilor. Furnizările de potasiu adecvate vor prelungi perioada de umplere a cerealelor, ceea ce va conduce la îmbunătățirea greutății grâului.
Atât manganul cât și zincul,au rolurile în metabolizarea azotului de către plante, vor îmbunătăți greutatea grâului.

Mangan si Zinc

Atât manganul cât și zincul,au rolurile în metabolizarea azotului de către plante, vor îmbunătăți greutatea grâului.