Producţia globală de grâu


Grâul este materia prima dominanta a comerțului mondial cu 650-685 milioane de tone de producție, 654-660 milioane de tone de consum și 160-190 milioane tone stocuri anuale.

China este cel mai mare producător de grâu din lume, aproximativ 130mt, urmată de India (90m tone) și de SUA și Federația Rusă cu peste 60 de milioane de tone fiecare.

Productiile mondiale de grâu variază foarte mult de la continent la continent. Clima temperată a Europei Centrale și de Nord face ca aceasta să conducă la productii ridicate, în timp ce continentele cu temperaturi extreme, de ex. seceta, frigul, sunt mai puțin favorizate.Comparativ productia medie in Irlanda este de 9,86 t / ha iar in  Venezuela  media este de 0,31 t / ha. Actualul record mondial a fost stabilit în Noua Zeelandă în martie 2010 și se ridică la 15,64 tone / ha. Preocuparea actuală este nivelul de rentabilitate înregistrat de multe țări, într-un moment în care securitatea alimentară globală și alimentarea unei populații în continuă creștere reprezintă provocarea.