Producția mondială


Peste jumătate din cele 102 milioane de tone (2011) de pepene verde și 31 milioane de tone de pepene galben produse anual în întreaga lume sunt cultivate în Asia. China este cel mai mare producător care produce peste două treimi din pepenii verzi și 55% din toate culturile de pepene galben.

Alți producători majori includ Turcia, SUA și Iran. Egiptul și Mexicul sunt, de asemenea, producători-cheie de pepene verde, iar Spania și România au zone semnificative de pepene galben. În total, ambele tipuri de pepene sunt cultivate pe aproape 4,8 milioane ha în aproape 100 de țări.

Pepenele verde din lume are o medie de 26t / ha și pepene galben, 21t / ha. Cu toate acestea, există variații mari la nivel mondial, cu randamente medii de pepene verde în Spania, de exemplu, fiind printre cele mai ridicate la 46t / ha. Majoritatea producției asiatice este consumată intern. Cel mai mare exportator al ambelor tipuri de pepeni este Spania, urmat de Mexic.

Cei mai mari importatori sunt SUA, Canada și Europa, pepenele galben fiind mai favorizat de către consumatorii de pe aceste piețe. Consumul de pepeni continuă să crească anual. În SUA, de exemplu, sa dublat în ultimii 20 de ani și acum echivalează cu peste 15 kg de pepeni / persoană pe an.

Există două tipuri principale de pepeni în cadrul familiei curcubitacee, dar sute de varietăți diferite, cu o gamă largă de culori, forme, dimensiuni și gusturi.