Mediul și reciclarea


Îngrășămintele nu dăunează mediului în cazul aplicării corecte, dar aplicarea greșită poate provoca scurgerea în căi navigabile care mareste creșterea necontrolată a algelor și contribuie la eutrofizare. Ori de câte ori este posibil, îngrășămintele ar trebui să fie depozitate la cel puțin 10 metri distanță de un curs de apă sau de canalele de scurgere din câmp și cat mai departe (de ex. 50 de metri) de puț de foraj, fantani, etc. Utilizarea corectă a mașinilor de împrăștiere. Recomandările Yara includ sfaturi cu privire la momentul în care se aplică îngrășământul pentru a maximiza absorbția plantelor, reducând astfel pierderile pentru mediu.

Calitatea sacilor de ingrasaminte

Pungile protejează împotriva umidității și solicitărilor mecanice. Ele sunt fabricate din polietilenă (PE), polipropilenă (PP), hârtie sau combinații de astfel de materiale (pungi de supapă, pungi complet deschise pentru etanșarea topiturii și cusătură). Pungile sunt fabricate după specificațiile date:

 • Greutatea hârtiei, straturi de hârtie
 • Grosimea foliei de plastic (PE)
 • Greutatea materialului (PP țesută)
 • Forța și alungirea
 • Dimensiune
 • Aditivi cum ar fi stabilizatoarele UV

Reciclarea ambalajelor de îngrășăminte

Sacii trebuie goliti prin agitare pentru a elimina cât mai mult din conținutul posibil. Sacii goi pot fi eliminati ca materiale nepericuloase sau returnate pentru reciclare. În teste, sacii goliti în acest mod prezintă doar urme de reziduuri și sunt considerati nepericulosi. Există linii directoare naționale care trebuie respectate în ceea ce privește reciclarea materialelor de ambalaj. Punctele tipice care trebuie luate în considerare sunt:

 • Minimizați cantitatea de ambalaje a deșeurilor utilizând o dimensiune a ambalajului corespunzătoare cantității de produs cerute.
 • Nu reutilizați ambalajul gol (sacii) pentru reumplerea cu îngrășământ.
 • Golirea, spălarea triplă și golirea tuturor containerelor cu produse lichide; Aruncați apa de clătire în siguranță, de preferință în rezervorul de pulverizare în momentul utilizării.
 • Indepărtați complet ambalajul cu pulbere.
 • Separați materialul de ambalare golit în funcție de tipul acestuia.

Căutați simbolurile corespunzătoare când reciclați:

2: HDPE: polietilenă de înaltă densitate
HDPE este ușor ceros și semi-rigid. Nu se sparge. Acesta plutește în apă.

4: LDPE: polietilenă cu densitate redusă
LDPE este utilizat în pungi flexibile. LDPE reciclat este adesea folosit pentru a face saci de produse alimentare.

5: PP: polipropilenă 
PP se întinde în filamente și emite un miros chimic când este ars.

Îngrășămintele defectuoase trebuie să fie dispuse și într-o materie sigură. Chiar dacă nu poate fi distribuită cu îngrășămintele, ea conține în continuare substanțe nutritive valoroase. Prin urmare, asigurați-vă că este colectat și utilizat în modul recomandat. Dacă nu se poate utiliza, ar trebui tratată ca deșeu periculos.