Creșterea conținutului de proteină din soia


Potasiul este necesar pentru sinteza proteinelor în plante. Deficitul său cauzează sinteza proteinelor scăzute și acumularea de compuși azotați ca aminoacizi, amide și nitrați solubili. Cercetările arată că, în plus față de activarea reductazei de nitrat, potasiul este, de asemenea, important pentru această sinteză a enzimelor.

Diferite reacții implicate în utilizarea energiei, sinteza amidonului, metabolismul azotului și nevoia de respirație necesită enzime. Potasiul este singurul cation monovalent disponibil în natură în cantitate suficientă și cu proprietăți chimice adecvate pentru a îndeplini cerințele majorității activărilor enzimei de cationi monovalenți.

Fosforul este important pentru obținerea unei culturi de calitate, așa cum se poate vedea din aceste experimente în Pakistan. Îmbunătățește rata de fotosinteză, transferul de energie, activitatea enzimatică, dezvoltarea rădăcinilor, mișcarea și absorbția altor nutrienți, producția de noduri și, prin urmare, fixarea azotului, creșterea și maturarea, numărul de semințe și dimensiunea și germinarea semințelor. Împreună cu potasiul poate reduce daunele datorate mai multor boli ale plantelor.

În plus, studiile științifice arată că semințele cu molibden și cobalt au dus la o creștere a conținutului mediu al boabelor de soia. Cotele mai mari de Mn cresc, de asemenea, nivelul proteinelor din semințe.