Salinitatea în plantațile de tomate


Salinitatea reduce capacitatea plantelor de a absorbi apa și substanțele nutritive și, prin urmare, are un efect direct asupra randamentului culturilor. Tomatele sunt moderat tolerante față de salinitate și vor crește într-o ES până la 2,5 mS cm-1 fără reducerea randamentului. Mai mult decât atât, randamentele la nivelul UE vor fi reduse treptat, deși reducerea se va modifica odată cu varietatea.
Nivelul CE, tipul de salinitate și echilibrul dintre nutrienții din soluție vor influența toată calitatea fructelor recoltate.
Un CE ridicat va:

  • Reduce dimensiunea fructelor. Adăugarea de potasiu va corecta această problemă.
  • Creșteți zahărul, precum și conținutul de acid al fructului, îmbunătățind gustul.
  • Creșteți fermitatea fructelor și grosimea coajelor îmbunătățind durata de depozitare.
  • Reduceți grija întregului fruct, îmbunătățind astfel textura.
  • Creșteți conținutul de pigmenți și îmbunătățiți astfel culoarea. Îngrijirea este necesară, totuși, deoarece utilizarea soluțiilor cu un CE peste 5 va determina scăderea din nou a concentrațiilor de pigment.

Folosind clorura de sodiu pentru a creste CE a fost gasit pentru a imbunatati gustul de rosii, aroma si fermitatea. Cu toate acestea, prea multă clorură de sodiu va fi toxică pentru planta de tomate și va reduce creșterea (vezi tabelele), reducând drastic randamentul.
Creșterea cantității de potasiu și calciu din plantele sub stres de clorură de sodiu va îmbunătăți creșterea și randamentul tomatelor.