Producția mondială de tomate


159 milioane de tone de roșii au fost produse în 2011, cultura fiind cultivată pe o suprafață de 4,7 milioane ha în peste 170 de țări diferite. Producția mondială totală a crescut cu peste 35% în ultimii zece ani. Cel mai mare producător este China cu 48,4 milioane de tone, urmat de India cu 16,8 milioane de tone. Ceilalți producători majori, cu cifre de peste 5,5 milioane de tone, sunt SUA, Turcia, Egipt, Iran și Italia. Randamentul mediu mondial actual se ridică la 4,8 t / ha, dar randamentele cele mai ridicate sunt din sticlele europene, unde randamentele pot depăși 125 t / ha într-un sezon. Cresterea de cultură de roșii proaspete cu irigațiile brazdei produce în mod obișnuit între 8,92 - 12,56 t / ha.
Aproximativ un sfert din producția totală a lumii este acum cultivată pentru industria prelucrătoare. Acest lucru este aproape dublu față de nivelul din mijlocul anilor 1980. Consumul pe cap de locuitor al produselor prelucrate este de 5,58 kg / an, dar acesta variază de la 33 kg / an în SUA la 0,09 kg / an în India. Cel mai mare consumator pe cap de locuitor sunt americanii, italienii și canadienii. 91% din producția de prelucrare se află în emisfera nordică. Cele mai mari procesatoare sunt SUA (în mare parte California) la aproape 11 milioane de tone, urmate de Italia la puțin sub jumătate. Spania, Turcia, China, Brazilia și Grecia sunt ceilalți producători principali și procesează în prezent peste 1,1 milioane de tone de tomate pe an.
4,6 milioane de tone de roșii proaspete sunt exportate în fiecare an, în timp ce Spania și Mexic sunt principalele țări exportatoare. Totalul exporturilor mondiale de tomate procesate include 3,3 milioane de tone de suc și 2 milioane de tone de pastă.