Principii agronomice


Scopul fiecărui producător este o producţie ridicată cu fructe de calitate superioară și există un număr mare de factori agronomici care pot influența acest lucru, mulţi dintre ei fiind în controlul lor, având în vedere sistemele lor specifice de creștere și condițiile climatice şi de sol.

Cerințe de creștere

Există o gamă largă de soiuri de căpșuni, inclusiv cele care sunt bine adaptate la înghețurile de iarnă și înghețuri de primăvară sau căldură și secetă de vară. Cultivarele variază foarte mult în ceea ce privește nevoia de răcoare și timpul de înflorire și perioada de maturare. Majoritatea producției se concentrează în zone climatice temperate și mediteraneene, între latitudini de 28 și 60 °, cu temperaturi medii de vară de 15-30 ° C.

Căpșunile necesită o aprovizionare constantă cu apă. Apa este cea mai critică la stabilirea și în timpul dezvoltării fructelor (de la căderea petalei până la sfârșitul formării fructului), altfel va exista o reducere a suprafeței frunzelor, a ratei fotosintetice și a producţiei. Crearea stresului de apă - în plante specifice de 60 de zile - în ultima etapă a înfloririi, prin reducerea irigării culturilor, poate fi utilizată, totuși, pentru a crește numărul de flori și fructificarea. Dimpotrivă, prea multă apă duce la fructe deformate.

Temperaturile foarte ridicate pot avea un efect negativ asupra creșterii și sunt în detrimentul fotosintezei și productivității. Temperaturile peste 25°C pot reduce setul de fructe, nivelurile de solide solide totale (TSS) și, în același timp, accelerează dezvoltarea fructelor. Temperatura ridicată poate, de asemenea, să diminueze dimensiunea fructelor și să ducă la deteriorarea țesutului, la moale și la defectarea suprafeței de fructe de pădure.

Polenizarea este în mare parte realizată de insecte precum albine și bondari - care sunt din ce în ce mai mult introduse în culturile cultivate în tuneluri pentru a ajuta acest proces. Polenizarea slabă - în special în condiții reci sau datorită lipsei de bor sau a daunelor datorate temperaturilor ridicate sau scăzute, a insectelor sau a bolilor - poate avea ca rezultat fructe deformate. Această dezvoltare slabă, distorsionată a fructelor se datorează formării reduse a auxinelor. Cu toate acestea, în timp ce auxinurile pot fi aplicate culturii pentru a contracara aceste efecte, aceasta poate avea un efect negativ asupra procesului de maturare a fructelor.

Etapele de creștere

Căpșunul este o plantă perenă erbacee, ale cărei părți superioare mor la sfârșitul sezonului. Este, totuși, din motive comerciale, adesea cultivată ca o cultură anuală. Coletul central sau coroana plantei susțin frunzele, rădăcinile, stolonii și inflorescențele - Figura 1 - și etapele de creștere tipice sunt ilustrate în figura 2. Dezvoltarea plantelor este reglementată de factorii de mediu - în special de fotoperioadă și temperatură.

Rădăcinile sunt formate în mare parte în primăvara și toamna, când temperaturile sunt reci. Ele apar din baza coroanei și între 50-90% din toate rădăcinile se găsesc în stratul de 10-15 cm de sol. Apa și substanțele nutritive sunt preluate de rădăcinile de alimentare, care durează doar câteva zile sau săptămâni și sunt în mod constant înlocuite. Rădăcinile primare sunt folosite pentru transportul apei și nutrienților în coroană și de obicei durează mai mult de un sezon. Biomasa rădăcinilor scade în timpul fructificării, dar crește din nou în toamnă, înainte de debutul temperaturilor de iarnă.

Frunzele sunt produse în timpul întregului sezon, mai ales în condiții de zile lungi. Totuși, producția de frunze încetează atunci când temperatura scade sub 0 ° C sau depășește 30 ° C. La baza fiecărei frunze se află un mugur auxiliar care, în funcție de condiții, produce coroane laterale cu inflorescențe sau stoloni (lăstari). Lăstarii sunt produși din mugurii de bază, în timp ce inflorescențele sunt produse de mugurii terminali ai coroanelor laterale. Florile sunt produse atunci când condițiile nu sunt favorabile producției de lăstari. Primul fruct pe lăstar se va maturiza mai întâi și, pe măsură ce se dezvoltă mai multe fructe, acestea se maturizează la rândul lor. Stolonii susțin plantele tinere care pot produce, de asemenea, plante în sine. Aceste plante tinere sunt de obicei autosuficiente și pot supraviețui pe cont propriu după 2-3 săptămâni. Cele mai multe căpșuni comerciale sunt fie plante de zi scurtă, fie de zi neutră.

Plantele de zi scurtă produc boboci de flori fie in conditii de zile scurte (mai putin de 14 ore pe zi), fie cand temperaturile sunt mai mici de 15 ° C. În aceste tipuri de zile scurte, stolonii se produc după înflorire, în mod normal, când temperaturile sunt între 20-30oC sau când zilele sunt mai lungi decât cel puțin 10 ore.

În zonele cu ierni reci, boboci florali de tip de zi scurtă se formează în mod normal la sfârșitul verii și toamnei. Soiurile de zi scurtă pot fi cultivate în climă medie, subtropicală, dar formarea mugurilo florali va fi restricționată de temperaturi ridicate.

Plantele de zi neutră produc coroane și muguri de flori în jurul a trei luni după plantare, indiferent de lungimea zilei pe parcursul verii și, în timp util, produc stoloni. Din nou, temperaturile mari de zi / noapte de 30 / 26oC vor inhiba formarea florilor.

Zilele mai scurte și temperaturile mai scăzute determină inactivitatea plantelor. Răcirea la -1 până la -10 ° C este necesară în majoritatea cultivarelor pentru induce repaosul vegetativ - acele soiuri crescute pentru un climat mai cald au o nevoie de refrigerare mult redusă.

În condiții de creștere subtropicală, producția este mai bună decât plantarea materialului produs în climă rece, comparativ cu cl creat la nivel local. După ce s-au întărit complet, coroanele celor mai rezistente soiuri pot supraviețui temperaturilor la fel de scăzute ca -45oC. În timp ce căpșunile pot tolera temperaturi scăzute de iarnă, înghețul în timpul dezvoltării florilor dăunează florilor. În unele țări, irigarea este utilizată pentru a asigura protecție împotriva înghețului. În această situație, apa de irigare aplicată prin aspersie înainte de îngheț, îngheață în jurul frunzei, eliberând căldură care protejează planta de daune. Căpșunile cultivate sub folie de plastic pot tolera înghețurile până la -50°C.

Toleranța la temperaturi scăzute variază în funcție de stadiul de creștere a căpșunilor. Florile sunt cele mai puțin tolerante la frig. Temperaturile arătate (tabelul 4) sunt în cazul în care apare o pierdere comercială de producție din cauza înghețului.