Strategii de aplicare


Pre-plantare

Pregătirea solului înainte de plantare oferă o oportunitate ideală de a aplica îngrășăminte de bază. Contactul direct dintre nivelele nou-înfrățite și îngrășămintele aplicate pe sol poate deteriora rădăcinile și poate compromite înfiinţarea culturilor înainte de iarnă. Ca urmare, îngrășămintele trebuie să fie amestecate temeinic în sol înainte de poziționarea paielor sau a mulciului de plastic. Îngrășămintele pot fi aplicate în timpul formării brazdei și trebuie plasate într-o bandă la 5-10 cm adâncime și între rândurile de plantare.

După plantare

Transmiterea îngrășămintelor poate fi practicată în sisteme în care paiele au fost folosite ca mulci, dar nu sunt practice cu căpșuni sub plastic.

Îngrășămintele plasate în găuri de plantare pot deteriora plantele care duc la probleme de toxicitate. Pentru a evita acest potențial de toxicitate, , unii cultivatori taie o gaură în plastic de la 10 până la 15 cm de la conul de creştere al căpșunii și pun îngrășământul în această gaură. Îngrășămintele aplicate de-a lungul pasarelelor aproape de paturi sunt adesea ineficiente și pot duce la levigare. Din acest motiv, fertigarea este recomandată cel mai frecvent pentru aplicarea îngrășămintelor în sezon.

Fertirigarea

Fertigarea, prin furnizarea de nutrienți prin sistemul de irigații amplasat sub un mulci de plastic sau în sisteme de masă, livrează îngrășământ direct la plantă pentru a satisface o nevoie imediată. Acest lucru permite aplicarea îngrășămintelor solubile la plante pe parcursul perioadei de vegetație și, în același timp, menține un echilibru bun al apei pentru cultură.


Irigarea prin picurare este cel mai eficient mijloc de a furniza apă culturii de căpșuni. În acest studiu, folosirea cea mai bună a apei, a dat răspuns în producţie la irigarea suprafeței de peste 20%. Adăugarea de îngrășăminte în apa de irigare prin picurare reprezintă un avantaj major în raport cu distribuirea îngrășămintelor și a irigării separat. Randament de producţie mai mare cu aproximativ 40%, prin utilizarea mai bună a substanțelor nutritive care sunt aplicate.

Atunci când fertigați căpșunile cultivate în sol, este important să păstrați nivelul umidității solului în apropierea capacității câmpului și să maximizați suprafața umede. Acest lucru ajută la evitarea concentrațiilor mari de săruri de îngrășământ în apropierea zonei rădăcinii, care pot apărea dacă solul este lăsat să se usuce (a se vedea Fapte cheie privind solul).

Evitarea utilizării apei cu niveluri ridicate de (bi-) carbonați va contribui la reducerea riscului ca îngrășămintele bogate în fosfat, sulfat sau calciu să precipite și să blocheze picurătorii. În cazul în care apa de irigare conține niveluri ridicate (bi-) carbonate, ar trebui să se utilizeze acid pentru a neutraliza soluția.

Este, de asemenea, o practică obișnuită de a iriga înainte și după injectarea îngrășământului. Aceasta ajută la deplasarea substanțelor nutritive în zona rădăcinii, evită acumularea de săruri de îngrășăminte în sistemul de picurare și / sau concentrații de sare de îngrășământ în sol.

În cadrul sistemelor pe masă, fertigarea se face printr-un flux continuu de apă și substanțele nutritive din acest sistem închis pot fi mult mai bine reglementate. Vezi secțiunea referitoare la sistemele de hidroponie și substrat la pagina 15.

Aplicare foliară

Aplicările foliare sunt folosite pentru a răspunde nevoilor nutriționale imediate. Aplică nutrientul direct la plantă și se bazează pe absorbția frunzelor și a fructelor. În sistemele de cultivare în câmp se utilizează sprayuri foliare atunci când aplicațiile solului sunt ineficiente și atunci când plantele sunt supuse stresului în timpul stabilirii și dezvoltării fructelor timpurii.