Creșterea mărimii fructelor - azotul


Azotul este esențial pentru creșterea plantelor fiind unul dintre principalele constituent al proteinelor. Este important pentru producția de biomasă și producția de fructe, maximizând asimilarea fotosintetică, conducând la randamente ridicate de căpșuni.

În timpul perioadelor de creștere rapidă, frunzele care nu conțin azot rămân mici și se transformă în verde deschis sau galben pal. Cu toate acestea, prea mult azot poate duce la o suprafață excesivă a frunzelor, care este în afara echilibrului cu restul plantei, și produce prea mulți lăstari și flori insuficiente. Căpșunile sunt destul de sensibile la ratele excesive de N și, prin urmare, furnizarea de azot trebuie monitorizată îndeaproape și echilibrată cu alți nutrienți. Rata totală de N necesară va varia în funcție de soi și de sistemul de creștere.

Aceste aplicări de N trebuie să fie echilibrate cu eliberarea preconizată a N din materia organică adăugată solului în pregătirea pentru plantarea căpșunilor.

Creșteți producţia cu azot în toamnă și în primăvară

Cifrele de absorbție confirmă faptul că sunt necesare aproximativ 3-3,5 kg de azot pe tona de fructe. Consumul de azot crește în timpul etapei vegetative și atinge un vârf chiar înainte de începerea maturizării fructului. Sistemele perene pot utiliza rezervele de N deținute în colet și rădăcini, peste 2-3 ani de producție ca urmare a remobilizării în primăvară. Astfel, sistemele anuale de producție necesită în mod obișnuit și, prin urmare, beneficiază de rate mai mari de N decât sistemele perene. Bazându-se pe aplicările de toamnă, nu se va maximiza producția în primăvară. Aplicările de primăvară ale azotului sunt esențiale pentru a maximiza producţia, dar ele nu pot compensa suficient dacă ratele de aplicare din toamnă au fost prea mici.

În sistemele de cultivare a solului, se recomandă împărţirea aplicării azotului pentru că ce este o cultură relativ puțin adâncă, în mod obișnuit cultivată pe soluri ușoare, predispose la levigare. Azotul este utilizat mai bine atunci când este aplicat prin fertigare comparativ cu aplicarea prin  împrăştiere. O rată constantă scăzută de azot aplicată prin fertigare este mult mai eficientă decât împrăştierea N într-o singură doză.

Găsiți mai multe sfaturi cu privire problemele de nutriție de căpșuni

Găsiți mai multe sfaturi cu privire problemele de nutriție de căpșuni

Găsiți sfaturi Yara cu privire la fiecare problemă pentru cultura de căpşuni