Simptome pe frunze și fructe


Există o gamă largă de simptome pe frunze și fructe - în special cele cauzate de stresul de creștere sau de daunele provocate de dăunători - care ar putea fi confundate cu deficiențe nutritive. O serie dintre acestea sunt prezentate în această secțiune. Dacă există vreo îndoială, verificați țesuturile frunzelor pentru a evalua nivelurile de nutrienți și dezechilibrele.

Exemple:

Micoplasmoza - dezvoltarea anormală a părților florale în structurile cu frunze - în general cauzate de fitoplasma sau infecțiile virale, acestea pot fi confundate cu deficitul de calciu sau de bor.

Arsura marginală a frunzelor - datorită bolilor solului, cum ar fi verticillium wilt sau putregaiurilor, sau daune de sărăturare. Simptomele sunt similare cu cele ale deficitului de potasiu sau de mangan.

Cloroza frunzelor - datorate erbicidelor sau leziunilor virale - pot determina simptome similare cu cele pentru deficitul de fier, zinc sau mangan.

Arsura frunzelor – cauzat de acarianul roșu sau de acţiunea vântului - pot fi confundate cu deficitul de potasiu sau fosfor.

Pentru a identifica dacă daunele provocate pe frunze sunt cauzate de acarieni, verificați partea inferioară a frunzei, cu lentilă de mână x10, pentru a observa activitatea acarienilor.

Bronzarea fructelor - provocată de insecte, daune de la tratamentele chimice sau de la condițiile meteorologice. Când bronzarea este peste întregul fruct, cauza este adesea un atac neobișnuită de vreme caldă sau rece. Bronzul fructelor este adesea necomercializabil.

Legarea defectuoasă a fructelor - după polenizarea săracă din cauza condițiilor de înflorire și a gestionării deficitare a apei - poate fi confundată cu deficit de calciu sau bor. Grindina poate da, de asemenea, un aspect similar.

Albinismul - din cauza excesului de N sau a condițiilor de acoperire în timpul coacerii poate fi o problemă în anumite soiuri și poate fi confundat cu deficitul de potasiu sau de calciu.

Curbarea si decolorarea frunzei - datorită temperaturilor scăzute sau înghețului. Poate fi confundat cu deficitul de fosfor.