Obținerea unei calități mai bune a fructelor - Potasiu


Potasiul este deosebit de important în ceea ce privește calitatea fructelor, oferind un conținut ridicat de zahăr și acid și un gust bun pentru fructe. Este important pentru transpirație și reglează deschiderea și închiderea stomatelor, contribuind la îmbunătățirea eficienței utilizării apei, în special în perioadele de stres de umiditate. Potasiul este implicat într-o serie de procese de transport și acumulare în cadrul plantei, incluzând translocarea nitraților și activarea unor enzime. De asemenea, poate contribui la minimizarea efectelor stresului, cum ar fi înghețul, prin creșterea potențialului osmotic și, prin urmare, scăderea punctului de îngheț al soluției celulare.

Caracteristicile cheie ale calității, cum ar fi aciditatea fructului și TSS, continuă să crească cu niveluri de potasiu de până la 600 kg K2O/ha și dincolo de acestea. Potasiul influențează, de asemenea, nivelurile de vitamină C din fructe și are un efect direct asupra nivelurilor de antocian, îmbunătățind culoarea fructelor de căpşuni. Gradul de utilizare a K trebuie să fie echilibrat cu cel al azotului și ajustat în funcție de stadiul de creștere al culturii.

În timpul creșterii vegetative este nevoie de aproximativ 2,5 ori mai mult azot decât potasiu, dar în timpul producției, un raport molar N:K de 2:1 sau 1:1 este mai adecvat și va contribui la îmbunătățirea calității fructelor.

În mod similar, raportul dintre potasiu și calciu trebuie, de asemenea, să fie în echilibru pentru a asigura un amestec de gust bun de fructe, rezistența fructelor pentru o perioadă mai lungă de depozitare și producţie optimă. De asemenea, este important să recunoaștem că nivelurile ridicate de potasiu nu vor crește neapărat fermitatea fructelor dacă limitează consumul de calciu.

Căpșunile sunt sensibile la salinitate și acest lucru face ca utilizarea clorurii de potasiu, cu indicele ridicat de sare, să nu fie potrivită pentru această cultură. Randamentul se îmbunătățește atunci când se utilizează alte forme de potasiu, cum ar fi sulfatul de potasiu sau nitratul de potasiu. Potasiul poate contribui la reducerea efectelor salinității, reducerea scurgerilor din membrane și la menținerea calității fructelor și la reducerea pierderilor de producţie.