Substratul și sistemele hidroponice


Sistemele pe substrat și hidroponice au fost dezvoltate în ultimii ani ca mijloc de îmbunătățire a consistenței producției și de facilitare a gestionării și recoltării culturilor, conducând la producţii mai bune ale culturilor și la o mai bună calitate. În plus, aceste sisteme ajută la izolarea și la minimizarea problemelor cu bolile, care este din ce în ce mai dificil de controlat în căpşunile cultivate în sol, unde dezinfecția solului este fie nepermisă, fie dificilă.

Strawberries grown in coco peatSistemele alternative de creștere folosite în producția substratului includ utilizarea de vată minerală de piatră, perlit sau piatră vulcanică / piatră ponce și medii organice cum ar fi turbă, coajă și turbă de cocos. Cultivatorii folosesc de asemenea tehnici de peliculă nutritivă (NFT), care nu conțin substraturi. Aceste sisteme închise sunt ușor de dezinfectat, iar pH-ul și EC sunt controlate mai ușor. Apa de drenaj este colectată și reciclată, contribuind la îmbunătățirea eficienței nutrienților. Intervalul optim de pH este de 5,0-6,0. Mai jos de atât, radacinile pot fi afectate. Orice exces de amoniu în soluție poate modifica pH-ul la niveluri inacceptabile. Dacă pH-ul este scăzut, sunt disponibili mai mulți nutrienți (de exemplu, mangan) și potențial toxici.

În contrast, însă, când pH-ul din zona rădăcinii crește peste 7,0, nutrienții cum ar fi P, Mn, Zn, Cu și Fe devin mai puțin disponibili.

Cantitatea diferitelor forme de azot este importantă, deoarece N-amoniu modifică pH-ul. Practica obișnuită este folosirea unui maxim de 14-20ppm N-NH4 (1,0-1,5mmol NH4) - cu cea mai mare parte a azotului furnizat ca azotat. Datorită volumului redus de substrat în comparație cu culturile cultivate pe sol, nivelurile ridicate de sodiu și clorură pot determina probleme de salinitate mai mari în sistemele de substrat. Nivelurile maxime în apă sunt <1,5 mmol Na/l (35 ppm) și <1,5 mmol Cl/l (53 ppm). În sistemele de recirculare, aceste niveluri maxime nu trebuie să depășească absorbția de către recoltăCulturile dintr-un sistem hidroponic necesită un pachet complet de nutrienți. Pentru a reduce munca și forța de muncă, soluțiile de nutrienți sunt preparate într-o soluție stoc foarte concentrată, care este apoi diluată.

Pentru a reduce munca și forța de muncă, soluțiile de nutrienți sunt preparate într-o soluție stoc foarte concentrată, care este apoi diluată. Soluția stoc este, în general, o soluție de 10% (100x concentrat) și soluția finală este diluată la 1,0-3,0 g/l, în funcție de cultură și de condițiile locale. Din cauza antagonismului nutrițional și a interacțiunilor, nu este posibil să se amestece toate substanțele nutritive într-o singură soluție stoc de concentrație ridicată. De exemplu, produsele care conțin calciu nu pot fi dizolvate cu produse care conțin fosfat sau sulfat. Prin urmare, se utilizează un sistem de rezervă cu două rezervoare - A + B. Cu cât CE este mai mare, cu atât este mai mare concentrația de nutrienți din soluție.

Este important să testați substratul, sursa de apă și apa de picurare în mod regulat - în mod normal, în fiecare săptămână - și să o ajustați corespunzător pentru a asigura un raport optim între nutrienți. Producătorii ar trebui, de asemenea, să analizeze pH-ul și CE substratului de mai multe ori pe săptămână.

Consultați Manualul de Fertigare Yara pentru detalii privind modul de gestionare a unui sistem de fertigare cu două rezervoare.