Buruieni, dăunători și boli


Cultura de căpșuni este înrădăcinată relativ superficial și un concurent slab împotriva buruienilor mai înrădăcinate. În sistemele anuale de cultura pe biloane, controlul complet al buruienilor înainte de plantare și utilizarea mulcelor pot fi suficiente. În cadrul sistemelor pe brazde, cultivarea și controlul buruienilor chimice sunt, de asemenea, importante în primăvară.

Există o gamă largă de dăunători și boli care afectează cultura de căpșuni.

Nematozii rănesc rădăcinile, făcându-le mai sensibile la boli. Limacşi și melcii, de asemenea, rod frunzele. Afidele atacă în primul rând frunzele noi, transmițând viruși în cadrul culturii. Acarienii sunt, de asemenea, o problemă la nivel mondial și sunt deosebit de dăunători în plantele deja stresate. Insectele sugătoare, cum ar fi tripşii se concentreză pe flori și pe fructe în curs de dezvoltare cauzând deformarea acestora.

 

Drosophila suzukii, o muscă de fructe din Asia a devenit un dăunător major, răspândindu-se rapid prin SUA și multe părți ale Europei. Spre deosebire de muștele de fructe comune care dau numai ouă în fructe putrede, D. suzukii este capabil să-și folosească ovipozitorul puternic ca un ferăstrău pentru a sparge pieliţa fructelor coapte pentru a-și depozita ouăle în interior. Când viermii eclozează mănâncă prin fructe, făcându-le să putrezească. În primul an în care a fost detectat D. suzukii în statul California, producătorii au pierdut culturi de căpșuni în valoare de 300 de milioane de dolari.

Gărgărițele care afectează rădăcinile pot cauza daune severe, în special în tuneluri. Cheia controlului dăunătorilor este vigilența și o abordare programată prin utilizarea metodelor integrate de gestionare a dăunătorilor. Sunt disponibile pesticide chimice, iar prădătorii naturali pot ajuta în mediul din seră.

Bolile sunt o problemă specială: speciile de Phytophthora și Rhizoctonia provoacă ruperea rădăcinilor. Putrezirea conului de creştere este cauzată de o serie de organisme: Colletotrichum, Fusarium, Phytophthora și Verticillium.

Făinarea (Podosphaera aphanis), pătarea albă frunzelor (Mycosphaerella fragariae) și pătarea purpurie a frunzei (Diplocarpon earliana) afectează în mod obișnuit frunzele plantelor.

Putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea) - în cazul în care fructul este acoperit de o puf cenușiu catifelat - și anthracnoza (Colletotrichum spp), cauzând leziuni maro închis, sunt probabil cele mai frecvente boli de fructe. Îndepărtarea resturilor de plante și a mulciului, plus utilizarea de soiuri rezistente reprezintă măsuri de control cheie. Fungicidele sistemice și protectoare sunt, de asemenea, utilizate în mod obișnuit. Nutriţia echilibrată a culturilor va ajuta, de asemenea. Evitarea ratelor ridicate de azot după dezvoltarea fructului mediu și asigurarea unui statut ridicat de calciu și potasiu în fructe va ajuta la reducerea bolilor de fructe.