Producția mondială


Căpşuna aparține familiei Rosaceae, genul Fragaria, și este printre cele mai consumate fructe din întreaga lume. Cele mai multe soiuri sunt cultivate din Fragaria x Ananassa și au crescut într-o gamă largă de regiuni din întreaga lume, cu excepția latitudinilor polare.

Peste 4,3 milioane tone de căpșuni sunt produse în fiecare an. Acest lucru a crescut de la 3,2 milioane tone în ultimul deceniu. Cel mai mare producător este SUA cu 1,3 milioane tone pe an - ceea ce reprezintă 30% din recolta mondială. Cei mai mari producători sunt Turcia, Spania, Egipt si Mexic, producând intre 230.000-303.000 t fiecare. Zonele cultivate și randamentele acestora variază considerabil, în mare parte datorită metodelor de producție.

Culturile protejate sub tunel de plastic sau în sere produc randamente care sunt în jur de 60-70 t/ha, în timp ce producătorii în câmp deschis își doresc o producție de aproximativ 20 t/ha. Cel mai mare randament mediu este de 56 t/ha şi provine din SUA, unde o mare parte din cultură este produsă intens în tuneluri de plastic.

Țările din nordul și estul Europei sunt mai mici, între 3-8 t/ha, dar cei mai buni producători realizează randamente mult mai mari decât acestea. Spania este cel mai mare exportator cu peste 350.000 tone/an, comercializând 85% din producție în mare parte pentru consumatorii nord-europeni. În UE, Germania și Franța sunt cei mai importanți importatori cu 90.000-100.000 t/an. Al doilea cel mai mare exportator este SUA, unde Canada este piața principală, ocupând 110 000 de tone. Aproximativ 80% din exporturile americane sunt căpșuni proaspete.

Consumul anual de căpșuni pe cap de locuitor în SUA este de aproximativ 3 kg - cifră care s-a dublat aproape în ultimul deceniu. Cetățenii UE consumă, de asemenea, între 3-4 kg/persoană.