Influențe asupra calității soiei


Cele mai importante criterii de calitate pentru soia sunt conținutul de proteine și grăsimi. Condițiile climatice și locale pot influența calitatea.

  • Vremea extrema. Orice lucru care îndepărtează în orice fel frunzele de plante din soia, cum ar fi vântul, ploaia sau grindina, vor afecta conținutul de proteine și ulei. Acest lucru este valabil și pentru insectele care mănâncă frunze.
  • Apa și seceta. Seceta la începutul sezonului poate reduce conținutul de proteine, dar seceta târzie în sezon va crește acest conținut. Seceta târzie a sezonului reduce conținutul de ulei, ceea ce are un efect invers asupra conținutului de proteine.
  • Temperatura. Efectul temperaturii este destul de complicat și nu este bine înțeles. Cu toate acestea, se știe că temperaturile ridicate generale reduc randamentul global, iar temperaturile mai mari la sfârșitul sezonului au tendința de a crește uleiul și nu proteinele.

Efectul nutriției asupra calității soiei

Este important să selectați soiul potrivit pentru a obține plantele potrivite pentru climatul local. Odată ce ați obținut soiul corect, cea mai bună modalitate de a influența calitatea soiei este printr-o nutriție adecvată și bine planificată.

Disponibilitatea nutrienților influențează compoziția chimică a semințelor și afectează metabolismul și tăria acesteia. Managementul îngrășămintelor și atenuarea acidității solului poate afecta nivelul de ulei și proteine din semințele de soia.