Combaterea bolilor cojii de cartof

Calitatea cojii cartofului este din ce în ce mai importantă, deoarece consumatorii caută cartofii cu coajă curată, sănătoasă, în special dacă cumpără cartofi preambalaţi sau la vrac. Cartofi contaminaţi la exterior – de exemplu contaminaţi cu râie argintie, râie neagră, râie comună sau râie făinoasă – nu numai că sunt mai puţin atractivi, dar pot fi păstrați pentru o perioadă mai scurtă.

Relaţia dintre nutriţia plantelor şi bolile cojii cartofului

Aportul de nutrienţi al plantei echilibrat în mod corespunzător reduce defectele cojii şi rezultă un aspect mai sănătos. Calciul fortifică coaja tuberculului, şi astfel cartoful devine mai rezistent faţă de numeroase boli. Borul, magneziul şi manganul reduc riscul apariţiei râiei comune, iar zincul reduce la minim apariţia râiei făinoase. Sulful reduce atât riscul contaminării cu râia făinoasă, cât şi cea cu râie comună.

Calciu

Calciul fortifică coaja tuberculului, astfel cartoful devine mai rezistent faţă de numeroase boli, printre care şi râia neagra, râia argintie, râia făinoasă şi râia comună. Experimentele independente efectuate în Marea Britanie au arătat cum s-a redus numărul de pete de pe coajă în diferite condiţii după aplicarea tratamentului cu azotat de calciu.

Bor

Borul contribuie la stabilizarea calciului în peretele celular, ajutând la absorbţia acestuia, de aceea aplicarea borului este importantă pentru un aport echilibrat de nutrienţi şi creşterea la maxim a efectelor benefice ale calciului aplicat.

Experimentele din Olanda ilustrează faptul că borul influenţează conţinutul de calciu al tuberculului, şi contribuie în acelaşi timp la combaterea defectelor cojii cartofului.

Zinc

De regulă zincul este folosit pentru atenuarea contaminării cu râia făinoasă pe solurile unde nivelul inoculării este scăzut. Cu toate acestea doar tratamentul solului reprezintă o şansă reală pentru asigurarea cantităţii suficiente de zinc pentru o protecţie eficientă împotriva râiei făinoase. Zincul poate fi folosit cu scopul reducerii contaminării solului doar în cadrul unei strategii integrate de protecţie a plantelor, sprijinită şi de alte soluţii agricole, şi se recomandă alegerea unui soi mai rezistent.

Experimentele independente desfăşurate în Scoţia au arătat diminuarea frecvenţei râiei făinoase în urma tratamentului cu zinc.

Sulf

Sulful contribuie la reducerea contaminării cu râie comună şi râie făinoasă. Acest fapt survine din cauza scăderii valorii pH-ului solului dacă se foloseşte sulf elementar. Cel mai bun efect se obţine atunci când sulful este aplicat la semănat sub formă uşor utilizabilă. Cu toate acestea fertilizarea foliară cu sulf poate de asemenea să reducă contaminările.

Experimentele făcute în Scoţia au demonstrat diminuarea infecţiei cu râie comună în urma fertilizării foliare cu sulf faţă de plantele netratate.

Alte procedee fitosanitare care influenţează bolile cojii la cartofi

Producătorii pot influenţa calitatea prin următoarele metode:

  • Evitarea teritoriilor de producţie cu condiţii precare, de exemplu cu drenare precară sau capacitate mică de retenţie a apei
  • Utilizarea cartofilor de sămânţă de calitate pentru un risc mai mic de boli
  • Dezinfecţia depozitului unde se păstrează tuberculii de sămânţă, pentru a evita propagarea bolilor
  • Irigare pentru prevenirea sau reducerea la minim a bolilor (de exemplu a contaminării cu râie comună)
  • Recoltare în condiţii optime pentru evitarea vătămării mecanice şi a contaminării cu paraziţi
  • Evitarea fertilizării cu var chiar înainte de însămânţarea cartofului, pentru că acest lucru ar favoriza apariţia râiei comune.