Combaterea bolilor frunzelor cartofului

Conţinutul de substanţă uscată este important atât la cartofii de consum, cât şi la cartofii pentru prelucrare industrială. Tuberculii cu un conţinut de substanţă uscată ce depăşeşte 18-20% sunt mai sensibili la vătămările mecanice şi se sfarâmă mai uşor în timpul fierberii. Cu toate acestea, pentru utilizarea în industria de prelucrare este nevoie de un produs cu un conţinut ridicat de substanţă uscată, pentru a obţine o culoare rumenită corespunzătoare la prăjire. În acest scop se prevede un conţinut de substanţă uscată de cele mai multe ori de 20-25%.

Relaţia dintre nutriţia plantelor şi bolile frunzei cartofului

Azot este un element nutritiv de importanţă vitală pentru susţinerea dezvoltării frunzelor, totodată în cazul cultivării în condiţiile unei clime temperate supradozajul de azot în stadii ulterioare ale vegetaţiei plantei are ca rezultat stimularea creşterii continue, în timp ce întârzie coacerea, şi poate creşte riscul apariţiei mucegaiului.

În cazul azotului se va lua în considerare şi faptul că o cantitate prea mare de azot amoniacal are un efect nefavorabil, pentru că scade pH-ul din zona rădăcinii, favorizând apariţia rizoctoniozei.

Alte procedee fitosanitare care influenţează bolile frunzelor la cartofi

Producătorii pot influenţa apariţia bolilor frunzelor la cartofi prin următoarele metode:

  • Asigurarea eficienţei stropirii împotriva mucegăirii
  • Planificarea corespunzătoare a irigării în vederea obţinerii celei mai bune calităţi