Reducerea frecvenţei apariţiei putregaiului umed

Prin putregai umed se înţelege un număr mare de boli care sunt cauzate de bacteriile termofile, de regulă Erwinia spp, care pătrunde în plantă ca urmare a vătămării mecanice a tuberculului, şi duce la putrezirea cartofului în timpul păstrării. Asigurarea unui aport echilibrat de nutrienţi pentru plantă înainte de recoltă influenţează rezistenţa la depozitare. Calciul şi borul au efecte deosebit de benefice împotriva putregaiului umed.

Relaţia dintre nutriţia plantelor şi putregaiul umed al cartofului

Calciu

Probele arată că fortificarea peretelui celular al tuberculului poate contribui la combaterea putrezirii din cauza Erwinia în timpul păstrării.

Acest studiu arată corelaţia dintre disponibilitatea calciului, conţinutul de calciu al cojii şi pierderea în greutate cauzată de putregaiul umed.

Conţinutul ridicat de calciu al tuberculului reduce de asemenea riscul vătămărilor mecanice prin zdrobire din timpul recoltării, respectiv al transportului ulterior. Soiurile diferă în privinţa cantităţii de calciu asimilat, totodată dacă se utilizează azotat de calciu în loc de azotat de amoniu se poate creşte la maxim asimilarea de nutrienţi, şi se poate reduce riscul vătămărilor care fac posibilă pătrunderea agenţilor patogeni.

Acest experiment efectuat în Statele Unite arată că – comparativ cu azotatul de amoniu – azotatul de calciu a avut ca rezultat un nivel mai ridicat de calciu în tuberculi la mai multe soiuri.

Bor

Pe lângă potasiu, calciu şi magneziu un alt element constitutiv important al peretelui celular este borul. Acesta are rolul de a face legătura între pectine, şi astfel ţesutul celular este ţinut împreună. În consecinţă borul influenţează păstrarea tuberculilor.

De asemenea borul are efect şi asupra asimilării calciului, deci aplicarea lui este importantă în vederea asigurării unui aport echilibrat de nutrienţi.

Acest experiment arată cum influenţează borul conţinutul de calciu al tuberculului, precum şi apariţia petelor feruginoase din interior.

Alte procedee fitosanitare care influenţează apariţia putregaiului umed

Producătorii pot reduce apariţia putregaiului umed prin următoarele metode:

  • Recoltare timpurie, prin care se reduce la minim apariţia târzie a bolilor sau degradarea calităţii tuberculilor.
  • Deosebită atenţie în timpul recoltării şi sortării pentru evitarea vătămărilor mecanice şi a zdrobirilor.
  • Dezinfecţia depozitului unde se păstrează tuberculii de sămânţă, pentru a evita propagarea bolilor.
  • Recoltare în condiţii optime pentru evitarea vătămării mecanice şi a contaminării cu paraziţi.
  • Tratamente în timpul păstrării (de ex. utilizarea fungicidelor) pentru prevenirea apariţiei bolilor la tubercul.
  • Controlul temperaturii şi umidităţii în timpul păstrării.