Rețeta de fertilizare a pepenilor


Pentru o plantă sănătoasă și productivă, o hrănire adecvată trebuie menținută de la însămânțare la maturitatea plantei. Deficiența oricărui nutrient în timpul sezonului activ de creștere va afecta randamentul și calitatea producției.

Macronutrienți

Azotul și potasiul sunt cele mai utilizate substanțe nutritive de către culturile de pepene. Este deosebit de important să se asigure un echilibru corect între utilizarea de potasiu, calciu și magneziu, astfel încât un exces al unui nutrient să nu restricționeze absorbția celuilalt.

Azot

Azotul este necesar pentru a asigura randamente ridicate. Prin stimularea creșterii frunzelor, azotul ajută de asemenea la acumularea de zahăr în fructe. Folosirea excesivă a azotului tardiv poate încuraja petele pe fructe. În mod normal, azot este aplicat înainte de plantare sau la transplantare, cu excepția cazului în care probabilitatea ca precipitațiile să conducă la levigare. Acest lucru este urmat de alte aplicații înainte de înflorire.

Fosfor

Fosforul este necesar, în principal, de la înflorire până la umplerea finală a fructului pentru a asigura o legare bună și creșterea fructelor. Nu există nici o nevoie de vârf în recoltă. Îngrășământul cu fosfor este adesea aplicat la începutul sezonului și acesta este de obicei suficient pentru a satisface nevoile cu o bună redistribuire de la plante la fructe. Fosforul timpuriu ajută la creșterea timpurie a rădăcinilor și dezvoltarea plantelor. Aplicațiile după înflorire rareori influențează creșterea.

Potasiu

Potasiul este necesar în cantități mai mari decât azotul. Preluarea în plante este de până la 7,8 kg/t, cu cea mai mare creștere a cererii la legarea fructelor și continuând chiar până la umplerea fructelor. Aplicațiile de îngrășământ pe bază de potasiu sunt de obicei urmate de aplicații regulate pe tot parcursul sezonului. Aproximativ 70% din cantitatea de potasiu preluată este reciclată din frunze în fruct. Potasiul este deosebit de important pentru calitatea fructelor, creșterea conținutului de zahăr din pepene și reducerea riscului de fisurare.

Calciu

Calciul este, de asemenea, necesar în cantități relativ mari de până la 3 kg/t. În multe situații, este la fel de important ca azotul. O cantitate mare de calciu este preluată în timpul creșterii timpurii a plantelor. Acest lucru încurajează producerea viguroasă a frunzelor. În timp ce doar o mică parte din acesta - 15% - se găsește în fructe, aceste niveluri scăzute ale calciului sunt esențiale pentru menținerea fermității bune a fructelor cu crăpare minimă.

Micronutrienții

Deși sunt necesare niveluri mult mai scăzute de micronutrienți pentru a satisface producția și calitatea la pepene, echilibrul corect al acestor oligoelemente este esențial.

Bor

Unul dintre micronutrienții cheie. Important pentru creșterea puternică a frunzelor. De asemenea, joacă un rol important în setul de flori și muguri de fructe. Borul acționează în tandem cu calciul pentru a menține rezistența fructelor.

Fier

Unul dintre micronutrienții cheie. Important pentru creșterea puternică a frunzelor.

Mangan

Unul dintre micronutrienții cheie. Important pentru creșterea puternică a frunzelor.

Zinc

Unul dintre micronutrienții cheie. Important pentru creșterea puternică a frunzelor. De asemenea, joacă un rol important în setul de flori și muguri de fructe.