Îngălbenirea după utilizarea erbicidului


Îngălbenirea observată în soia RR (Roundup Ready) după aplicarea glifosatului poate fi asociată cu deficiența momentană de mangan (Mn). Această deficiență este una dintre cele mai comune probleme nutriționale în câmpurile de soia RR.

Este adesea și poate să apară fără a prezenta simptome vizibile și chiar să reducă randamentele culturilor.

Cercetătorii au analizat relația dintre utilizarea unor erbicide și scăderea disponibilității Mn și a absorbției în culturile modificate genetic. Unele studii au evidențiat schimbări privind populația de microorganisme responsabile de furnizarea de mangan la plante. Într-o perioadă, planta nu a putut absorbi manganul, chiar dacă acesta ar putea fi abundent în sol.
Cu cât este mai mare rata de glifosat; cu atat este mai mică este absorbția manganului.
Numărul de organisme responsabile de reducerea și oxidarea manganului în rizosferă, la trei săptămâni după aplicarea glifosatului pe soia RR.

Aplicarea a 3 litri/ha de YaraVita Glytrel MnP amestecată cu glifosat a dat o creștere cu 18% a randamentului semințelor în comparație cu controlul netratat. 2 x 3 l / ha YaraVita Glytrel MnP, primul tanc amestecat cu glifosat și al doilea aplicat singur 14 zile mai târziu a dat o creștere cu 19,1% a randamentului semințelor comparativ cu zero. YaraVita Glytrel MnP aplicat ca un amestec de rezervor a fost în siguranță pentru recolta și nu a afectat
Capacitatea glifosatului de a controla buruienile la locul respectiv.