Condiții de piață


Marea majoritate a căpșunilor - peste 80% din întreaga lume - sunt consumate proaspete. Manipularea, ambalarea, transportul și depozitarea sunt esențiale și fructele trebuie să fie colectate coapte, cu o bună integritate a pielii și a celulozei, să nu aibă boli și să aibă un caliciu și peduncul intacte.

Fructele procesate sunt utilizate într-un mare număr de produse, inclusiv gemuri, concentrate, siropuri, vin, prăjituri, cofetărie, înghețată și conserve. Cele mai multe căpșuni procesate sunt separate de peduncul și caliciu în camp, înainte de ambalare. Acestea sunt înghețate rapid înainte de a fi utilizate în procedeele de mai sus. În general, după dezghețare, fructele congelate își pierd o parte din culoare și aromă și sunt mai puțin dulci. Fructul este, de asemenea, mai puțin ferm.

Calitatea proaspătă a căpşunilor

Fructele de căpșuni constau din aproximativ 90% apă și 10% substanta uscată totală. Sunt o sursă bună de folat și potasiu, precum și fibre dietetice, mangan și antioxidanți. Fructul este bogat în vitamina C și consumul de 10 fructe pe zi îndeplinește practic toate cerințele dietetice recomandate pentru această vitamină. Principalele componente solubile ale zahărului sunt glucoza și fructoza. Acidul principal este acidul citric.

Aroma căpșunilor este o caracteristică-cheie și este un amestec complex de dulceață, aciditate și aromă a fructului. Fructele cele mai intens aromate au un TSS ridicat și, de asemenea, acide. Fructele de cea mai buna calitate sunt uniforme în dimensiuni şi ar trebui să fie lucioase cu o culoare roşie puternică. Acestea ar trebui să fie, de asemenea, suculente și cu o aromă puternică fără mucegai sau lovituri. Selectarea soiurilor este critică și fiecare cultivar are propria sa formă, dimensiune, gust și textură.

Căpșunile proaspete sunt recoltate și depozitate cu calicul și o parte din tulpină intactă, care este apoi îndepărtată de consumator înainte de a mânca. Dimensiunea este importantă, dar fructele prea mari sunt mai dificil de ambalat și transportat. Diferențele mici în ceea ce privește calitatea fructelor pot avea un impact puternic asupra prețului și gradului, astfel încât metodele de producție se concentrează pe producerea și menținerea fructelor de bună calitate, cu o durată lungă de conservare.

Majoritatea țărilor au specificate clase sau standarde pentru cultura de căpşuni. Clasa superioară este, în general, mai uniformă și cuprinde fructe mai mari, cu defecte minime. De asemenea, acestea trebuie să fie libere de boli. Manipularea și depozitarea sunt critice, iar pierderile mari și durata de păstrare redusă apar ca urmare a putrezirilor și a descompunerilor.