Influenţarea conţinutului de amidon şi a calităţii cartofului


Cartoful este cea mai importantă sursă de amidon pretutindeni în lume. În anumite ţări, ca de exemplu în Germania, oferta de soiuri este foarte importantă, şi se caută cartofii cu un conţinut de amidon de peste 13%. Cu cât conţinutul de amidon este mai mare, cu atât mai mici sunt pierderile.

Relaţia dintre nutriţia plantelor şi conţinutul de amidon la cartofi

Azot

Azotul este un element nutritiv de importanţă vitală pentru susţinerea dezvoltării frunzelor, totodată în cazul cultivării în condiţiile unei clime temperate supradozajul de azot în stadii ulterioare ale vegetaţiei plantei are ca rezultat stimularea creşterii continue, în timp ce întârzie coacerea, şi poate reduce conţinutul de amidon, precum şi calitatea produselor destinate pentru utilizarea industrială.

Aceste date arată că o cantitate prea mare de azot aplicată în perioada târzie a creşterii poate reduce conţinutul de amidon.

Fosfor

Îngrăşămintele pe bază de fosfaţi pot influenţa calitatea amidonului. Prin creşterea conţinutului de fosfor al tuberculului de cartof creşte viscozitatea amidonului gelificat, iar temperatura gelificării este redusă.

Datele din Danemarca ilustrează relaţia dintre conţinutul de fosfor şi calitatea amidonului la tuberculul de cartof din perspectiva viscozităţii.