Reducerea vătămării mecanice a tuberculilor de cartofi


Vătămarea mecanică a cartofului este o problemă gravă a producţiei de cartofi, fiind totodată cauza cea mai frecventă a reclamaţiilor consumatorilor, respectiv a rentabilităţii mai mici din domeniu. Asigurarea unui aport de nutrienţi corespunzător înaintea recoltării plantei poate reduce la minim riscul producerii vătămărilor mecanice. Potasiul, calciul, magneziul şi borul contribuie deopotrivă la reducerea numărului de vătămări mecanice ale tuberculului de cartof.

Potasiu

Potasiul influenţează vătămările mecanice: un nivel mai ridicat de potasiu reduce numărul vătămărilor de la suprafaţa tuberculului de cartof. Acest experiment efectuat în Anglia arată legătura dintre nivelul de potasiu şi vătămările mecanice la mai multe soiuri de cartof. Acest experiment efectuat în Marea Britanie arată legătura dintre conţinutul de potasiu şi vătămările de la suprafaţă a tuberculului la mai multe soiuri de cartof.

La fel de importantă este şi forma de aplicare a potasiului, deoarece în cazul utilizării sulfatului de potasiu riscul de vătămare mecanică este mai mare decât în cazul clorurii de potasiu, atunci când tuberculul are conţinut ridicat de substanţă uscată.

Calciu

Conţinutul ridicat de calciu al tuberculului reduce de asemenea riscul vătămărilor mecanice prin zdrobire din timpul recoltării, respectiv al transportului ulterior. Soiurile diferă în ceea ce priveşte asimilarea de calciu, dar în acelaşi timp dacă se foloseşte azotat de calciu în loc de azotat de amoniu se poate reduce riscul vătămărilor de la suprafaţă, iar în cazul anumitor soiuri vătămările pot fi reduse chiar la jumătate.
Calcium Graph Two
Acest experiment efectuat în Statele Unite ilustrează că în cazul în care s-a folosit azotat de calciu în loc de azotat de amoniu, atunci la mai multe soiuri vătămările mecanice ale tuberculilor de cartofi au fost mai rare.

Boron

Boron helps stabilise calcium in the cell walls and also affects calcium absorption, so supplies are important to ensure a balanced nutrition and to maximizes the benefits of applied calcium.

This trial shows how boron influences the calcium content of tubers and so also the incidence of tuber bruising.

Alte procedee fitosanitare care influenţează producerea vătămărilor mecanice la cartof

Producătorii pot influenţa calitatea tuberculului prin următoarele metode:

  • Alegerea soiului potrivit în conformitate cu necesarul de conţinut de substanţă uscată.
  • Recoltarea în stare corespunzătoare pentru evitarea vătămărilor mecanice.
  • Deosebită atenţie în timpul recoltării şi sortării pentru evitarea vătămărilor mecanice şi a zdrobirilor.
  • Planificarea corespunzătoare a irigării în vederea obţinerii celei mai bune calităţi.
  • Controlul temperaturii şi umidităţii în timpul păstrării.