Reducerea petelor de sub coajă la cartof


Petele feruginoase sau cu altă denumire pătarea ruginie este un defect intern fiziologic, din cauza căruia în interiorul tuberculului de cartof apar pete mici maronii din cauza celulelor moarte. Toate petele care apar în inelul ţesutului vascular sunt incluse între petele maronii interne.

Relaţia dintre nutriţia plantelor şi conţinutul de amidon la cartof

De regulă petele interne apar din cauza aportului necorespunzător, respectiv carenţa de calciu a celulelor nou formate, respectiv în curs de dezvoltare. Calciul se integrează în peretele celular, astfel nu mai poate fi utilizat în alte părţi, de aceea este importantă asigurarea calciului pentru celulele care se formează. Calciul nu poate pătrunde în celule după începerea divizării acestora, iar din cauza calciului insuficient celula îşi pierde turgescenţa şi moare, ducând la apariţia petelor vizibile cu ochiul liber.

Calciu

Acest studiu ilustrează corelaţia dintre nivelul calciului aplicat, conţinutul de calciu al cojii şi apariţia petelor feruginoase interne.

Defectele interne – cum ar fi petele feruginoase sau pătarea ruginie – pot fi reduse prin asigurarea aportului corespunzător de calciu sub forma de azotat de calciu la semănat sau în timpul formării tuberculilor.

Experienţa arată că în cazul în care asigurăm un conţinut de calciu de minim 0,15% în coajă, acest lucru îmbunătăţeşte calitatea cojii, creşte rezistenţa faţă de boli şi reduce la minim apariţia petelor feruginoase interne. Analiza cojii este o metodă excelentă în vederea verificării dacă o anumită boală sau defect al cojii este cauzat de carenţa de calciu. Chiar şi o cantitate mică de calciu reprezintă o diferenţă mare la tuberculul de cartof.

Bor

Acest experiment arată că borul influenţează conţinutul de calciu al tuberculului, precum şi apariţia petelor feruginoase din interior.

Pe lângă potasiu, calciu şi magneziu un alt element important constitutiv al peretelui celular este borul. Acesta are rolul de a face legătura între pectine, şi astfel ţesutul celular este ţinut împreună.
În consecinţă borul influenţează păstrarea tuberculilor. De asemenea borul are efect şi asupra asimilării calciului, deci aplicarea lui este importantă în vederea asigurării unui aport echilibrat de nutrienţi.

Alte procedee fitosanitare care influenţează apariţia petelor feruginoase din interiorul cartofului

Producătorii pot reduce apariţia petelor din interior prin următoarele metode:

  • Evitarea teritoriilor de producţie cu condiţii precare, de exemplu cu drenare precară sau capacitate mică de retenţie a apei.
  • Planificarea corespunzătoare a irigării în vederea obţinerii celei mai bune calităţi.