Creşterea dimensiunii bulbului


Densitatea de plantare este un factor foarte important de cultivare a plantelor în determinarea mărimii bulbului cepei şi usturoiului. În plus, alimentarea corespunzătoare de nutrienţi poate ajuta deasemenea cultivatorul în atingerea diametrului dorit. Azotul, potasiul și fosforul sunt esențiali în influenţarea dimensiunii bulbului cepei.

Alimentarea cu nutrienți a plantelor și dimensiunea bulbului cepei

Azot

Alimentarea optimă de azot este special de important pentru asigurarea dimensiunii corespunzătoare a cepei. Azotul alimentat contribuie la un număr mai ridicat de frunze, care la rândul său înseamnă un număr mai mare de coji exterioare pe bulbul de ceapă și de usturoi, iar dimensiunea produselor recoltate va fie deasemenea mai mare. Din cauza faptului că rădăcinile plantei sunt superficiale și sistemul de rădăcină nu este foarte ramificat, practica generală este alimentarea diferenţiată al azotului, pentru a maximiza eficiența absorbției nutrienților. Aplicarea diferențiată a fost mai eficace decât pulverizarea.


Fosfor

Este important să fie disponibilă o cantitate suficientă de fosfor în interesul echilibrării eventualelor pierderi potenţiale pe parcursul stocării (de ex. dacă a fost alimentat prea mult azot). Fosforul poate fi de asemenea utilizat pentru a asigura randamente maxime cu utilizarea unor cantități mari de azot, în timp ce nu se produce deteriorarea calităţii produsului.

Azotatul de calciu

Experimentele efectuate cu azotatul de calciu au confirmat că aceasta este cea mai eficientă formă de azot, dacă dorim să obținem randamente ridicate. Mai mult decât atât, acesta este materialul cel mai eficient pentru creșterea amplorii bulbului de ceapă.