Creşterea greutăţii bulbului cepei


Putem îmbunătăți randamentul de producţie prin creșterea greutăţii bulbului de ceapă cu o alimentare echilibrată de nutrienţi.

Alimentarea cu nutrienți și greutatea bulbului

Fosfor

Unde solul vegetal este caracterizat de un nivel scăzut de fosfor natural, trebuie să se aplice o proporţie mai mare de fosfor pentru asigurarea unui randament de producţie mai mare şi a creşterii greutăţii și dimensiunii bulbului de ceapă.

Potasiu

Potasiul este deosebit de important în cazul în care azotul este utilizat în cantitate mare, deoarece potasiul ajută la menținerea unui randament bun, în timp ce reduce riscul apariţiei unor probleme de depozitare datorate aplicării azotului în cantităţi ridicate. Ceapa este foarte sensibilă la stresul de sare, motiv pentru care este important să se utilizeze o sursă de potasiu, care poate provoca cu probabilitate mai mică daune. Nivelul toxic de clorură în plantă poate conduce la scăderea randamentului de producţie şi la scăderea greutăţii bulbului de ceapă pe timpul depozitării. Formele de sulfat şi nitrat a potasiului produc în general pierderea cantităţii bulbului de ceapă în măsură mai mică pe timpul depozitării.

Sulf

Sulful este important pentru atingerea greutăţii corespunzătoare a bulbului şi al unui randament de producţie mai bun, contribuind şi la îmbunătățirea absorbţiei azotului de către plantă. Cu toate acestea, trebuie tratat cu precauție, deoarece utilizarea în cantități mari – în special la solurile bogate în sulf - poate afecta negativ randamentul. Este un efect perceptibil şi iuţeala cepei, deoarece contribuie la creşterea conținutul de acid piruvic din bulb - care este cea mai importantă caracteristică a calității cepei.

Bor

Experimentele au arătat că borul exercită un efect pozitiv asupra randamentului cepei şi usturoiului prin creșterea greutății bulbului de ceapă. Este important să se mențină un echilibru adecvat al conţinutului de calciu, azot şi bor din sol, deoarece nivelul ridicat de Ca și N poate reduce absorbția de bor.