Prezentarea sintetică a nutrienţilor cartofului


Un echilibru corespunzător între macro- şi micronutrienţi este indispensabil în vederea obţinerii celui mai bun rezultat posibil.

Atât potasiul, cât şi azotul este necesar în timpul creşterii vegetative, al formării şi umplerii tuberculilor.


În timp ce îndepărtarea diferă de la un teren la altul şi depinde de recoltă, culturile de cartof pot utiliza cu 50% mai mult potasiu decât azot.


Cu toate că este nevoie de o cantitate mult mai mică de micronutrienţi, un echilibru corect este esenţial pentru producţia unei recolte de calitate.


Asimilarea de nutrienţi diferă în funcţie de stadiul de dezvoltare al culturii. Potasiul este elementul cel mai mult utilizat de cartof.

Macroelementele

Sunt nutrienţii de care au nevoie plantele în cea mai mare cantitate. În perioada de vegetaţie plantele au nevoie de câteva kg de substanţă activă pentru dezvoltarea propriei materii organice. Din punct de vedere al cantităţii şi calităţii recoltei, nu numai cantitatea nutrienţilor este importantă, ci şi raportul lor. La aplicare se recomandă respectarea raportului de 1/2 de N/K.

Necesarul de nutrienţi se modifică în funcţie de stadiile de creştere ale cartofului (vezi figura de mai sus).

Azot

Azotul este important în stadiile de creştere ale frunzelor şi tuberculilor, având în acelaşi timp şi efect de creştere a masei.

Fosfor

Este nevoie de o cantitate relativ mare fosfor, mai ales în stadiul incipient de creştere, apoi şi în perioada de înmulţire şi creştere a tuberculilor.

Potasiu

Cartoful este o plantă cu necesar ridicat de potasiu, şi fără completarea potasiului cultivarea cartofului este imposibilă. Potasiul îmbunătăţeşte eficienţa utilizării apei, fiind indispensabil în vederea obţinerii unui randament ridicat.

Calciu

Calciul este un element de importanţă vitală pentru cartof, iar lipsa de calciu se manifestă în cantitatea şi calitatea recoltei. Un aport regulat de calciu este indispensabil pentru asigurarea creşterii nestingherite a frunzelor.

Magnesiu

Magneziul este important în stadiul de creştere al cartofului, în special în perioada formării tuberculilor (vezi figura de mai sus). Are de asemenea un rol important în creşterea calităţii corespunzătoare a tuberculului.

Sulf

Sulful este necesar în toate stadiile de creştere a cartofului, fiind deosebit de important în reducerea apariţiei râiei.

Microelementele

În ciuda faptului că sunt elementele necesare în cantitate mică, un echilibru corespunzător este indispensabil pentru cultivarea plantelor de calitate.

Bor

Borul are rol cheie în procesul de creştere. Are de asemenea un rol important în optimizarea valorificării calciului.

Cupru

Cuprul are rol în metabolism şi sinteza proteinelor. Cartoful nu se caracterizează prin lipsa de cupru.

Mangan și zinc

Manganul şi zincul sunt importanţi din punct de vedere al cultivării. Manganul participă ca şi activator în procesul metabolic al plantelor. Zincul are rol important în asimilarea azotului şi în metabolism, şi contribuie la formarea amidonului.

Molibden

Molibdenul poate fi important în cazul unui pH scăzut al solului. În cazul unui aport insuficient de molibden conţinutul de clorofilă al plantelor scade, iar procesul fotosintezei devine îngreunat.