Rolul calciului în cultivarea cartofilor

Calciul este elementul constitutiv cheie al pereţilor celulari, contribuie la formarea unei structuri puternice şi asigură stabilitatea celulei.

Ghid general pentru utilizarea calciului

Calciul este un element constitutiv cheie al pereţilor celulari, contribuie la formarea unei structuri puternice şi asigură stabilitatea celulei. Pereţii celulari cu un aport suficient de calciu rezistă mai bine în faţa infecţiilor bacteriene şi fungice. Acest lucru este foarte important în perioada de divizare şi creştere a celulelor, de aceea calciul este indispensabil în etapa de creştere rapidă a tuberculilor.

Calciul ajută planta să se acomodeze în situaţiile de stres. Reprezintă un ajutor deosebit de eficient în canicula de vară, reduce ofilirea şi deteriorarea frunzelor. Are un rol cheie în transportul activ al potasiului.

Simptome ale deficienţei de calciu la cartof

O deficienţă moderată de calciu nu este neapărat indicată de simptome foliare, însă pot apărea pete maronii pe stoloni. Simptomele unei deficienţe severe apar pe frunze. Frunzele tinere au culoare verde pal şi sunt mici, iar vârful frunzelor se răsuceşte în jos. Pe marginile frunzelor apar pete maronii.