Atenuarea putrezirii pe perioada depozitării cepei


Ceapa trebuie să fie coaptă şi uscată la recoltare. Bulbul de ceapă şi usturoi trebuie tratat cu atenţie pentru prevenirea zdrobirii şi loviturilor, deoarece prin intermediul acestora agenții patogeni pot pătrunde în plantă. Ceapa roşie are nevoie de o anumită perioadă de timp de maturare sau de uscare pentru închiderea porţiunii de gât, astfel are loc prevenirea pătrunderii agenților patogeni și prevenirea putregaiului şi formarea unei coji luminoase, fără crăpături.

Alimentarea cu nutrienţi şi apariţia putrezirii în timpul depozitării

Azot exagerat

Aprovizionare excesivă cu azot poate duce la putrezire în timpul depozitării, ceea ce reprezintă o pierdere în timpul depozitării. Acest lucru poate slăbi şi țesuturile vegetale, ceea ce face mai sensibil ceapa la daunele cauzate de îngheţ.O alimentare echilibrată de nutrienţi va ajuta atenuarea putrezirii pe timpul depozitării prin asigurarea unei plante sănătoase.

Planificarea aplicării azotului

Aplicarea azotului în perioada târzie contribuie cel mai mult la întărirea părţii de gât a cepei şi la putrezirea pe timpul depozitării, precum şi la întârzierea coacerii.

Calciu şi magneziu

Calciul îmbunătățește rezistența la boli. În cazul în care bulbul dispune de un nivel ridicat de calciu, şi este corespunzătoare şi alimentarea de magneziu, riscul putrezirii în timpul depozitării va scade.

Azotatul de calciu și putregaiul

Despre azotatul de calciu s-a dovedit faptul că este cea mai eficientă compoziție atunci când vrem să reducem la minim apariţia putregaiului în timpul depozitării cepei. Este important ca K şi Ca să se afle în echilibru.

Bor şi apariţia putregaiului pe timpul depozitării

Borul ajută în îmbunătăţirea absorbţiei calciului şi a calităţii cepei. Experimentele au dovedit faptul că suplimentarea borului reduce riscul apariţiei putregaiului în timpul depozitării cepei. Acest efect se datorează faptului că acest micronutrient joacă un rol important în acumularea calciului în bulb.