Rezumarea absorbţiei de substanţe nutritive în cazul soiurilor de măr


Cele mai multe dintre substanţele nutritive sunt stocate în muguri, în scoarța copacului și în secțiunea de rădăcină. După perioada de iarnă de aici se eliberează substanţele nutritive necesare înlesnirii creşterii frunzelor, înfloririi, formării şi creşterii fructelor. În plus, o parte semnificativă din nutrienții absorbiţi de pomi ajung înapoi în sol în timpul căderii frunzelor, tăierii anuale şi răririi fructelor.

Macronutrienţi

Cei mai importanţi macro-nutrienţi în cazul pomilor cu rodire bună sunt calciul, potasiul şi azotul. Pentru creşterea sănătoasă este necesar ca pomul să conţină o cantitate mare de calciu. Deși din cantitatea totală de calciu ajunge doar o mică proporție în fruct, această concentrație scăzută este de o importanţă critică în minimizarea pierderii de calitate în timpul depozitării. O partea semnificativă din cantitatea de azot va fi utilizată la începutul sezonului, asigurând creșterea vegetativă a frunzelor, înflorirea şi solidificarea fructelor.

Azotul excesiv utilizat ulterior afectează în mod negativ calitatea fructelor. Din acest motiv este un procedeu probat aplicarea azotului în două faze principale de creştere. În primul rând, toamna după recoltare pentru a crește rezervele stocate în pomi, care mai târziu eliberând înflorirea, ajută la începutul primăverii solidizarea fructelor şi formarea prematură de frunze. În al doilea rând primăvara în timpul înfloririi pentru a asigura o creștere suplimentară de fructe și flori la sfârșitul primăverii și vara.
Nutrient Distribution in the Tree
Culminarea absorbţiei potasiului se realizează mai târziu decât cea a azotului. Joacă un rol important în măsura randamentului de producţie şi are o influenţă importantă şi asupra intensităţii gustului fructelor. Este necesar un nivel relativ de redus de fosfor. Fosforul este deosebit de important în dezvoltarea unei noi țesuturi vegetale – de ex.: atunci când se formează noi rădăcini şi flori în timpul diviziunii celulare în grupe de fructe în creștere.

Magneziul este important pentru asigurarea creşterii corespunzătoare, în cantitate relativ redusă. Acesta joacă un rol critic în creșterea frunzelor şi în înflorirea corespunzătoare, în căderea minimă de fructe.

Micronutrienţi

Cu toate că micro-nutrienţii sunt necesari într-o concentraţie mult mai mică pentru asigurarea creșterii corespunzătoare, borul, cuprul, manganul şi zincul sunt elemente cheie în cazul soiurilor de mere.

Borul şi zincul joacă un rol critic în creşterea mugurilor, în înflorire şi în solidizarea fructelor, fiind micronutrienţii absorbiţi în măsura cea mai mare.