Tipuri de fructe seminţoase


Mărul

Fructele seminţoase cele mai importante cultivate în zona temperata sunt merele. Marea majoritate a acestor fructe sunt vândute pentru consumul de fructe proaspete, deşi anual se produc 600.000 tone de suc de mere concentrate, şi în cantităţi mai mici constituie materia primă pentru feliile de mere uscat, sau pentru pierul de mere.

Temperatura este un factor cheie în cultivarea de mere și soiuri de mere, ca de exemplu în cazul soiurilor ’Golden Delicious’,’Red Delicious’,’Fuji’, ’Braeburn’ sau ’Idared’, care necesită temperature ridicate, astfel pot fi cultivate cu succes în zonele cu climă mai caldă. În general, calitatea fructelor (culoare și aromă) este cel mai bună când sunt crescute într-un climat unde ziua este cald și nopțile sunt reci, intensitatea luminii solare este mare.

Exista sute de soiuri de măr, dintre care este în prezent sunt dominante cinci soiuri în producția mondială: ’Fuji’, ’Golden Delicious’, ’Delicious’, ’Granny Smith’ şi ’Gala’. În principiu merele pot fi grupate în trei categorii importante pe baza perioadei de recoltare: mere de vară, de toamnă şi de iarnă.

Merele de iarnă alcătuiesc grupul cel mai mare, totodată pot fi depozitate o perioadă mai lungă de timp comparative cu soiurile de toamnă (de. ex: ’Alkmene’, ‘Goldparmäne’, ‘Jamba) şi cu cele de vară (de ex.:’ Discovery’, ‘Klarapfel’), care trebuie consumate în timp scurt după recoltare.

Pere

Alte soiuri majore sunt după cum urmează:’Anjou’, ’Bosc’, ’Comice’, ’Hardy’, és ’Winter Nelis’. Aceştia sunt soiuri de ’pere de iarnă’, deoarece sunt recoltate toamna şi vândute pe perioada iernii. Perele de iarnă au de obicei un termen de valabilitate mai lung ca şi perele de vară, motiv pentru care se pot depozita un termen mai lung de timp.

Perele Asian (Pyrus pyrifolia, P. bretschneideri or P. ussuriensis) este numit des pere ’nashi’ sau ’pere de măr’, şi este comercializat mai ales ca şi fructe proaspăt. Diferă complet de perele European şi provin din Asia de Est, China, Japonia și Coreea, care sunt şi în prezent centre importante de producţie.

Nashi este un fruct popular în cele mai multe culture asiatice, este extrem de succulent şi crocant, în timp ce are textură tare şi în timpul coacerii. Faţă de perele europene are un gust mai dulce. Este folosit mai mult pentru stingerea setei decât pentru stingerea foamei. Perioada de precoacere este mai mic decât la prele European: 600 – 900 ore la culturile de plante Japoneze, fiind şi mai redus la versiunile din China. ‘Nijisseiki’ (‘20th Century’), ‘Hosui’, ‘Kosui’ şi ‘Shinseiki’ (’New Century’) sunt versiunile cele mai populare în cadrul celor destinate comerţului.