Producţia soiurilor de mere la nivel mondial


La nivel anual producţia de mere de diferite soiuri este de aproximativ 100 milioane tone, pe 7,3 milioane de hectare.

Din acesta merele reprezintă 75 milioane de tone (75%), iar perele 25 milioane de tone. Cel mai mare producător este China cu 51,7 milioane de tone, cu o creștere de cincisute de procente în producția de fructe semințoase în ultimii 15 ani, reprezentând momentan 51% din producţia totală la nivel mondial. Din acesta producţia de mere este de 35,9 de milioane tone, diferenţa constând mai ales în perele Asian.

SUA este cel de-al doilea cel mai mare producător cu 5,5 milioane de tone. Europa produce aproximativ 20 de milioane de tone, cu ţări cu cea mai mare producţie ca Italia, Franța, Germania și Polonia.

Consumul mediu de mere pe an pe o persoană în Turcia şi Italia este de 13kg, fiind cel mai ridicat comparative cu celelalte ţări. Cu exportul anual de mere de mai mult de 5 milioane tone Franţa, SUA şi Chile sunt lideri de piaţă. Cei mai mari importatori sunt Germania, Marea Britanie şi Rusia, reprezentând 33% din exportul total.

Cu exportul de aproximativ 1,8 milioane de tone de pere pe an China, Argentina și Africa de Sud sunt cei mai mari exportatori. Cei mai mari producători de suc concentrat de mere sunt China, SUA și Polonia, ţări care produc mai mult de 40% din totalul producţiei la nivel mondial. SUA şi Germania sunt cei mai mari importatori de concentrate de mere, cele două ţări importând mai mult de 0,2 milioane de tone în fiecare an.