Principiile agronomice


Marea majoritate a culturilor de pepeni verzi sunt produse în câmp. În unele zone climatice mai reci sunt cultivate sub tuneluri pentru a aduce recolta și intra pe piață mai timpuriu. Sera sau cultivarea în tunelrui pentru pepene este practicată în unele țări. Se utilizează o mare varietate de tipuri de semințe, variind de la hibrizii deschiși polenizați și F1 (hibrizi) până la pepenele triploid sau fără semințe care necesită inter-plantare cu soiuri de polenizare.

Cerințe de creștere

Pepeni necesită pentru creștere perioade lungi, calde și cu mult soare. Cele mai multe culturi sunt cultivate în zone cu temperaturi între 25-35°C.

Plantele sunt sensibile la îngheț, iar temperaturile scăzute pot provoca anomalii ale creșterii, setarea de flori și fructe atrofiate,iar în etapele ulterioare de creștere, înfundarea miezului. Cultivarea semințelor este inhibată la temperaturi sub 15°C. În cultura de pepene verde, temperaturi sub 13°C. va împiedica creșterea; deteriorarea semnificativă apare sub 7,5°C.

Cele mai multe culturi de pepeni poartă flori masculine și feminine separate pe aceeași plantă. Flori de sex feminin, care sunt mai putine in numar, apar mai tarziu ca florile de sex masculin purtand polen. În unele părți ale lumii, de ex. SUA, introducerea coloniilor de albine crește randamentul și asapectul comercial al acesteia.

Perioadele lungi de umiditate ridicată și condiții neprielnice au ca rezultat recoltele de fructe cu indice de dulceață scazut și fructe de calitate slabă.

Maturitatea are loc după acumularea de aproximativ 1200 de grade de zi. Ex: 48 de zile cu 25 grade Celsius.

Tehnologia de plantare

Semințele ar trebui să fie semănate la o adâncime de aproximativ 2,5 cm și necesită temperaturi ridicate de peste 11-15°C pentru a porni germinarea. Cultură este cel mai bine dezvoltată atunci când temperaturile sunt în creștere,rezultând apariția rapidă și creșterea timpurie a plantelor. Din ce în ce mai mult, semințele - în special cele de soiuri hibride mai scumpe - sunt cultivate și apoi plantate în cuburi înainte de transplantare, mai ales atunci când se utilizează mulci de plastic.

Distanța de plantare este determinată de practicile locale de cultivare, de capacitatea productivă a solului și de factori precum lățimea echipamentului, capacitatea de irigare și dacă se utilizează mulci.

Spațierea va influența, de asemenea, eventuala dimensiune și dulceața fructului. Plante prea apropiate va reduce conținutul de zahăr din fructe.

În condiții de irigare prin picurare, eficiența utilizării apei este sporită, astfel încât densitatea de plantare poate fi de asemenea mărită. Mulciul de plastic poate aduce recolta la o coacere mai timpurie cu aproximativ două săptămâni, asigurând că producătorii pot prinde piața timpurie. Folia de mulci cu valve de aerisire, de culoare neagră previne apariția buruienilor și totodată încalzeste solul.