Decolorarea purpurie a frunzei de porumb

Din cauza unei eventuale deficienţe de nutrient trebuie examinate toate frunzele pe care se observă decolorarea purpurie. Se recomandă însă deosebită grijă, pentru că la unele soiuri se observă o pigmentare purpurie naturală, respectiv în cazul temperaturilor joase chiar şi metabolismul modificat al plantei poate cauza simptome asemănătoare. Dacă aveţi îndoieli, merită să analizaţi ţesuturile frunzelor, pentru a avea o diagnoză exactă cu privire la o eventuală deficienţă de nutrienţi.

Fosfor

Tulpina şi frunzele sunt verzi, iar decolorarea purpurie a marginii frunzelor (probabil cauzată de o acumulare de antocianină) indică o deficienţă de fosfor. Simptomele se agravează pe soluri reci şi umede.

Magneziu şi potasiu


Starea de deficienţă de magneziu, caracterizată iniţial prin decolorare galbenă, apoi albă, se manifestă ulterior prin decolorarea purpurie a frunzei, iar în cazuri severe marginile şi vârful frunzei vor muri. Deficienţa de magneziu apare mai des pe solurile nisipoase şi acide, unde solul este epuizat. Această stare poate fi provocată şi de dereglarea echilibrului magneziului şi potasiului. Deficienţa de magneziu şi potasiu cauzează simptome asemănătoare, se recomandă deci atenţie în procedură.

Îngrăşăminte recomandate de Yara la producţia la porumb