Principiile agronomice


Cerințe de creștere

Tomatele sunt culturi de sezon cald și sensibile la îngheț în orice stadiu al creșterii. Dacă sunt supuse la temperaturi sub 10 ° C, culturile suferă de germinare întârziată a semințelor și de o creștere lentă precoce. Temperaturile reci vor reduce de asemenea stabilitatea fructelor și maturitatea. În mod similar, temperaturile extreme de peste 35 ° F vor reduce fructul stabilit și vor restrânge colorarea roșie. În cazul în care stresul de apă și temperaturile ridicate apar împreună, planta va produce fructe moi.

Intervalul optim de temperatură pentru tomate este cuprins între 18 și 27 ° C. Peste 27 ° C, formarea florilor este afectată negativ. Din acest motiv, majoritatea culturilor în aer liber sunt cultivate în climă temperată, între cele 30 și 40 de paralele atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică. Cu toate acestea, odată cu introducerea soiurilor moderne, roșiile cresc din ce în ce mai mult la temperaturi mai ridicate, la condițiile tropicale. Umiditățile relative optime în culturile de seră variază de la 60-80%. În condiții de hidroponie, 75% și, respectiv, 85% reprezintă umiditățile relative ale nopții și ale zilei.
Datele de scadență variază de la aproximativ 60 - 70 de zile pentru soiurile determinate cultivate în mai multe latitudini nordice până la mai mult de 95 de zile, în cazul în care se utilizează o perioadă de recoltare mai lungă.
Tomatele sunt sensibile la condițiile de lumină scăzută, necesitând un minim de 6 ore de lumină directă a soarelui pentru a fi înflorite. Cu toate acestea, dacă intensitatea radiației solare este prea mare, pot rezulta crăparea, soarele și colorarea neuniformă la maturitate. Din acest motiv, în condiții de seră, umbrirea fructelor este esențială. Lungimea zilei nu este critică pentru producția de roșii și astfel serele apar într-o gamă largă de latitudini.

Tip de sol

Roșiile pot fi produse într-o gamă largă de soluri atât timp cât drenajul și structura fizică a solului sunt bune. Planta produce o rădăcină fibroasă, care poate exploata subsolul datorită absenței tăvilor de cultivare. Totuși, cea mai mare parte a masei rădăcinii este în mod normal concentrată în zona cultivată sau în partea superioară de 23,6 in - iar 70% din volumul rădăcinii totale se află în partea de sus a 7,9 cm a solului. Tomatele necesită alimentație bună. Astfel, cele mai bune culturi sunt pe solurile mai fertile.
PH-ul optim al solului este cuprins între 6,0 - 6,5, dar culturile sunt cultivate în soluri cu un pH de 5,0-7,5. Când pH-ul scade sub 5,5, disponibilitatea magneziului și a molibdenului scade și peste 6,5, zincul, manganul și fierul devin deficitare.

Managementul apei

Tomatele necesită o cantitate constantă de umiditate în timpul sezonului de creștere. În situații de teren, roșiile au nevoie de 214-706 mii de galoane / de apă pe sezon pentru a produce o cultură cu randament ridicat. În seră, fiecare plantă utilizează în fiecare zi aproximativ 0,3 - 0,5 galoni de apă - echivalentul a aproximativ 1 milion galoane / apa pe an.

Excesul de apă va conduce totuși la moartea rădăcinii în condițiile anaerobe ale solului, precum și la înflorirea întârziată, mai puțin prolifică și stabilirea fructelor. Prea multă apă după setarea fructelor induce mai multe afecțiuni ale fructelor, în special crăparea. Înflorirea este, de asemenea, afectată negativ în condiții de stres cu umiditate scăzută. Blocarea putregaiului (BER) devine, de asemenea, o problemă datorită absorbției scăzute a apei, ceea ce duce la o absorbție și distribuție scăzută a calciului.
Este o practică obișnuită în prelucrarea culturilor de roșii de a înceta irigarea cu 2-4 săptămâni înainte de recoltare pentru a maximiza conținutul de materie uscată în fructe și pentru a minimiza compactarea solului în timpul recoltării.