Îmbunătățirea calității de depozitare a cepei şi a usturoiului


eapa roşie pierde de adesea din greutate atunci când este depozitat o perioadă mai lungă de timp. Poate porni germinarea dar se poate produce şi putrezirea. Recolta trebuie să fie uscată cu grijă pe pământ înainte de depozitare, deoarece aceasta poate reduce la minim riscul de putrezire. Este utilizat tot mai des depozitarea în condiții controlate, în vederea menţinerii calităţii de depozitare pentru o perioadă mai lungă de timp şi pentru prelungirea termenului de valabilitate a produsului. Alimentarea corespunzătoare cu nutrienţi poate contribui la susţinerea calităţii de depozitare a recoltei.

Alimentarea cu nutrienţi şi depozitarea de calitate a cepei

Azotul şi depozitarea de calitate

Ceapă cu cantitatea corectă de azot pentru a sprijini o creștere puternică și rapidă de frunze și formarea timpurie bec, au o calitate mai bună depozitare, deoarece acestea suferă mai puțin de pierdere în greutate și încolțit.

Azotul şi calitatea cojii

Azotul poate ajuta şi la creșterea greutății specifice a cojii exterioare. Acesta poate îmbunătăți rezistența bulbului la lovituri, care, la rândul său reduce riscul de deteriorare în timpul depozitării și transportului. Ca urmare a surplusului de azot capul bulbului poate deveni mai moale care la rândul său, sporeşte frecvența bolilor de putrezire în timpul stocării.

Calciul, magneziul și calitatea de stocare

În timp ce calciul este prezent în bulb într-o cantitate relativ scăzută, acesta este un factor critic la asigurarea calității de stocare și la îmbunătăţirea rezistenței pereților celulelor. Experimentele arată că magneziul – dacă este aplicat împreună cu calciul – contribuie la îmbunătăţirea calităţii de stocare a cepei cu reducerea apariţiei putrezirii în timpul stocării.

Fosforul și calitatea de stocare

Fosforul are un efect pozitiv asupra calităţii de stocare a cepei şi usturoiului, mai ales atunci când nitrogenul este utilizat în cantitate mai mare. In cazul în care alimentarea cu fosfor este adecvat, pierderea de greutate este mai redusă iar germinarea constituie o problemă mai mică, iar măsura putrezirii scade.

Calciul, magneziul şi putrezirea

Calciul este deosebit de important în menţinerea tăriei şi integrităţii bulbului şi la apariţia problemelor datorate unor boli în timpul depozitării. Magneziul joacă de asemenea un rol important în menţinerea calităţii în timpul depozitării.

Echilibrul dintre potasiu/azot şi calitatea

Utilizarea potasiului permite producătorilor alimentarea azotului în cantităţi mai mari (și, prin urmare, atingerea unei productivităţi mai mari), fără ca problemele care pot apare în timpul depozitării - cum ar fi putrezirea și germinarea – să prezinte un risc în creștere. Potasiul trebuie să fie în echilibru cu fosforul aplicat.

Borul şi calitatea de stocare

Experimentele au confirmat efectul borului asupra randamentului de producţie și îmbunătățirii calităţii de stocare. Efectul borului asupra calităţii de depozitare se datorează faptului că acest micronutrient contribuie la acumularea calciului în bulbul de ceapă.