Reducerea îngroşării gâtului cepei


Diametrul corespunzător a gâtului cepei previne pătrunderea agenților patogeni. Ceapa uscată are nevoie de ceva timp pentru maturare sau pentru uscare, pentru ca partea de gât să se poată închide. Partea de gât prea groasă influenţează calitatea depozitării şi starea de sănătate a plantei. Alimentarea echilibrată de nutrienţi are importanţă mare la reducerea grosimii părţii de gât a cepei.

Alimentarea cu nutrienţi şi grosimea porţiunii de gât a cepei

Nitrogen and Onion Neck Thickness

Din cauza lipsei de fosfor şi mangan gâtul cepei tinde să se îngroaşe în perioada de coacere. Aplicarea târzie al azotului poate duce, de asemenea, la îngroșarea gâtului.

Surplusul de azot poate înmuia bulbul de ceapă  și intensifică riscul apariţiei unor boli de putrezire în timpul depozitării. Din cauza conţinutului ridicat de N se poate produce îngroşarea gâtului cepei, iar acesta este o oportunitate pentru agenţii patogeni pentru pătrunderea în gâtul plantei. Este responsabil pentru îngroşarea părţii de gât, pentru putrezirea în timpul depozitării şi pentru coacearea târzie pentru motivul aplicării târzii a nitrogenului. Din acest motiv are o importanţă critică aplicarea nitrogenului în cantitate şi la momentul corespunzător, pentru asigurarea producţiei maxime fără influenţarea negativă a calităţii de depozitare.