Maximizarea conţinutului în materie uscată din bulb


Ceapa şi usturoiul sunt cultivate în majoritate mare în scopuri de alimentaţie. Bulbii trebuie să fie uscaţi în mod corespunzător pentru utilizarea în scopul destinat. Conţinutul de substanţă uscată în majoritatea soiurilor de ceapă roşie este de 10-12%. Conţinutul de substanţe uscate în ceapa este foarte ridicat – între 16 şi 35% – comparativ cu conţinutul de substanţe uscate de 7-15% din ceapa roşie. Ceapa roşie cultivată pentru uscare trebuie să aibă un conţinut ridicat de substanţe uscate (17-20%). Acesta este preparat de obicei din ceapă albă, dar şi prazul și arpagicul pot fi prelucrate în acest mod. Azotul și potasiul sunt cele mai importante elemente nutritive pentru influenţarea conținutului de  substanţe uscate din bulbul de ceapă.

Alimentarea cu substanţe nutritive şi conţinutul de substanţe nutritive din bulb

Azot nitric vs Azot amoniacal

Experimentele au confirmat că echilibrul dintre sursele de azotat nitric şi amoniacal este cel mai eficient instrument în înlesnirea creşterii frunzelor şi bulbului de ceapă. Totodată în etapele ulterioare de dezvoltare azotatul ajută în asigurarea conţinutului ridicat din bulb.

Potasiu

Potasiul este deosebit de important unde natriul este alimentat în cantitate mare (în producția agricolă cu randament ridicat). În aceste condiții, ajută la menținerea randamentului dorit prin creșterea acumulării materialelor uscate şi a zahărului în bulbi.