Dezvoltarea culturii - Indexul zonelor verzi (GAI)


Înființarea culturii începe cu decizia privind densitatea optimă a plantelor și a patului germinativ respectiv o structură a solului bună v-a conduce la germinație și emergență rapidă și uniformă. Acest lucru poate fi influențat prin asigurarea disponibilității substanțelor nutritive cheie prin aplicarea îngrășămintelor la semănat și prin îndepărtarea buruienilor prin aplicații de erbicid în timp util.

Studiile au arătat că interceptarea luminii este optimizată la un indice de zonă verde (GAI) cuprinsă între 3 și 4, totuși structura acestei culturi este importantă pentru optimizarea ratelor fotosintetice. Diferitele componente ale plantei au abilități fotosintetice diferite, frunzele fiind cei mai eficienți producători de materie uscată. Prin urmare, este important să se asigure că, GAI este cuprins între 3 și 4 și că există raportul corect al frunzelor pentru a obține cea mai eficientă utilizare a luminii interceptate.

În cazul în care cultura este prea densă, numărul de frunze pereche este redus și penetrarea luminei la frunze și păstăi inferioare este redusă și poate duce la avortul de semințe în cadrul păstăilor în curs de dezvoltare. Primele etaje de pe raza intensitații luminii sunt cele cu cel mai mare potențial de producție, cu toate că acestea sunt susceptibile de a renunța la umbrire, având un impact major asupra randamentului. Câmpurile dense sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a se rupe plantele, deoarece plantele au tulpini mai subțiri și mai slabe. Caderea plantelor poate avea un impact sever asupra producției, cu pierderi posibile de până la 30%.

Pentru a asigura dezvoltarea continuă a culturii până în primăvară și dincolo de aplicările de nutrienți cheie, ar trebui să se facă în concordanță cu cererea. Azotul și sulful sunt de o importanță deosebită, în timp ce solurile devin reci și umede, aportul de fosfat în sol poate fi restricționat. Potasiul este în cea mai mare cerere și este esențial pentru menținerea structurii culturii și a fluxului de nutrienți în jurul plantei.

În perioada de toamnă și primăvară, rădăcinile și lăstarii cresc rapid, având loc o divizare celulară maximă, oferind o cerere ridicată de bor și calciu, care trebuie să fie satisfăcută. Manganul și molibdenul vor fi, de asemenea, importante pentru a asigura utilizarea eficientă / metabolismul azotului în cadrul plantei. Metabolismul slab al azotului poate duce la acumularea de nitrați în frunza care poate acționa ca sursă de hrană pentru bolile invazive.

Cea mai mare cerere de nutrienți pe zi va veni, cand cultura va începe să se dezvolte rapid la aproximativ 150-180 de zile de la însămânțare.

The spring nitrogen application will be the main determinant of the canopy size and structure. To produce each unit of green leaf area the oilseed rape plant needs to have taken up 50kg/N per ha so to achieve the optimum target GAI of 3.5 the crop need to have taken up 175 kg N/ha.

This figure is somewhat less than the recommended application rates based on trials data and reflects nitrogen use efficiency of approximately 65% due mainly to environmental factors such as poor soil structure, water stress and compromised root systems.

Yara has developed two tools to help with the calculation of the optimum nitrogen rate: Yara Image-IT, the smartphone application, and the Yara N-Sensor with absolute calibration mode.

Recomandări Yara pentru fertilizare cultura de rapiță