Randametul rapiței de câmp

Componentele care afectează randamentul rapiței sunt: Numărul de plante pe unitate de suprafață, numărul de păstăi pe plantă, numărul de semințe pe păstaie și greutatea individuală a semințelor. Pentru a atinge potențialul de randament al culturii este necesară o gestionare adecvată a culturilor, care include un program de nutriție a plantelor și controlul dăunătorilor și bolilor.

Nutriția culturii de rapiță

Nutrienții din plante reprezintă elemente esențiale pentru toate culturile. Orice deficiență a unui singur nutrient din plante va reduce creșterea plantelor, ceea ce, la rândul său, va reduce randamentul și veniturile producătorului. Prin urmare, este important ca toate substanțele nutritive din culturi să fie disponibile culturii la o rată și un echilibru necesar pentru dezvoltarea culturii.

În comparație cu multe alte culturi arabile, cum ar fi cerealele, rapița se distinge printr-o cerere semnificativă de nutrienți care are ca rezultat o mobilizare semnificativă a nutrienților. Cu toate acestea, rapița reîntoarce majoritatea acestor nutrienți în sol și, astfel, este o excelentă cultură precedentă în rotație.

Deoarece cele mai multe soluri pot avea deficiențe de nutrienți multipli, îngrășământul mineral furnizează nutrienții necesari culturii. Pe un sol cu deficit de nutrienți, aplicarea îngrășământului va aduce de obicei la o creștere a randamentului culturii, care este mai mare decât randamentul obținut fără îngrășăminte.

Multe studii au confirmat că investițiile în îngrășăminte azotoase minerale se întorc de obicei între 4-5 ori mai mari decât banii investiți din cauza randamentului sporit al culturilor.

Recomandări Yara pentru fertilizare cultura de rapiță