Principii agronomice


Scopul cultivatorului este de a produce o recoltă de înaltă calitate, care să corespundă nevoilor pieței vizate.

Cerințele de apă

Disponibilitatea apei este importantă, în special în două etape de dezvoltare:

Germinare-emergență și înflorire-umplere de cereale. În timpul apariției germinării, atât excesul, cât și deficitul de apă sunt dăunătoare pentru obținerea unei uniformități bune a populației plantelor.

Semințele de soia trebuie să absoarbă cel puțin 50% din greutatea sa în apă pentru a asigura o germinație bună. În această fază, umiditatea solului nu trebuie să depășească 85% din capacitatea maximă disponibilă a apei și nu mai mică de 50%.

Cerința de apă a soiei crește odată cu dezvoltarea plantelor, atingând un maxim în timpul înfloririi și umplerea cerealelor (7 până la 8 mm / zi), în scădere după această perioadă.
Deficiențele de apă exprimate în timpul înfloririi și umplerii cerealelor pot provoca modificări fiziologice la nivelul plantei, cum ar fi închiderea stomatelor, foi de înfășurare și, în consecință, abandonarea frunzelor și a florilor premature, avortul și pierderile de randament.
Cerințele totale de apă pentru soia (pentru a obține randamente maxime) variază între 450 și 800 mm / ciclu, afectate de condițiile climatice, gestionarea culturilor și durata ciclului.
Pentru a minimiza efectele deficitului de apă, se recomandă utilizarea cultivarelor adaptate la regiune și la sol; Însămânțarea la momentul potrivit (risc mai redus pentru climă) și condițiile adecvate de umiditate a solului; Să adopte practici de management care îmbunătățesc depozitarea apei în sol.

Cerințe privind temperatura și fotoperiodul

Soia crește mai bine la temperaturi de aproximativ 20 ° C și 30 ° C; Cea mai bună temperatură pentru creștere și dezvoltare este în jur de 30 ° C.

Semănatul nu trebuie să aibă loc atunci când temperatura solului este sub 20 ° C, deoarece poate avea efecte negative asupra germinării și apariției. Intervalele potrivite ale temperaturii solului pentru însămânțare variază de la 20 ° C la 30 ° C, iar 25 ° C este cea mai bună temperatură pentru o creștere rapidă și chiar inițială.

Creșterea vegetativă a soiei este mică sau zero la temperaturi mai mici sau egale cu 10 ° C. Temperaturile de peste 40 ° C au un efect negativ asupra ratei de creștere, provocând tulburări de înflorire și scăderea retenției. Deficitele de apă cresc și mai mult problemele legate de temperaturi înalte.

Înfloritul la soia este indus doar la temperaturi de peste 13 ° C. Diferențele observate la data înfloririi, în ani diferiți, cu aceleași soiuri, timp de însămânțare și locație se datorează variațiilor de temperatură. Astfel, înflorirea timpurie apare în principal datorită temperaturilor mai mari, cu posibilitatea de a reduce înălțimea plantelor. Apa / lumina insuficientă în timpul fazei de creștere poate intensifica problema.
Diferențele de la data înfloririi între soiuri, în aceeași locație și condițiile de însămânțare se explică prin răspunsul diferențial al soiurilor la lungimea zilei (photoperiod).

Adaptarea diferitelor soiuri la anumite regiuni depinde, în plus față de cerințele de apă și temperatură, de cerințele fotoperiodului său.
Sensibilitatea la fotoperiodă este diferită între cultivare, adică fiecare cultivare are o fotoperiodă critică, deasupra căruia înflorirea este întârziată. Prin urmare, soia este o plantă "de scurtă durată". Gama de adaptabilitate a fiecărui hibrid variază în timp ce se deplasează spre nord sau spre sud. Cu toate acestea, soiurile cu "perioadă lungă de vegetație" au o adaptabilitate mai largă, permițând utilizarea lor la diferite latitudini și momente diferite de însămânțare.