Cerințe de piață pentru soia


Proteină

Cele mai importante ingrediente din soia sunt conținutul de proteină și ulei. Conținutul de proteină poate varia de la 25 la 50%, cele mai frecvente fiind între 30 și 40%. Conținutul de ulei variază de la 13 la 25%, intervalul pentru soia de mărfuri este de 16-23%.

Șrotul și materia uscată

Cerințele pieței pentru centrele de soia privind aspectul fizic și conținutul de corpuri străine, include, de asemenea, semințele sparte de soia. Fragmentarea semințelor va crește cu fiecare manipulare, în special atunci când conținutul de umiditate este scăzut. Dacă nu este îndepărtat înainte de prelucrare conținutul de corpuri străine acesta va afecta calitatea atât a uleiului proteic cât și depozitarea și eficientizarea aerării / uscării.

Umiditate

În general, conținutul de umiditate nu face parte din factorii determinanți calitativi, ci este o informație importantă pentru inspecțiile oficiale. Gestionarea specificațiilor de umiditate și a depozitării este importantă pentru stocarea pe termen lung a boabelor de soia. Intervalul de conținut de umiditate recomandat depinde de utilizarea finală pentru soia. Mai puțin de 11% este recomandată pentru utilizarea directă a alimentelor. Pentru extracția uleiului, 12,5-14% este recomandată pentru boabele care trebuie extrase în 12 luni. Conținutul de umiditate de peste 13% nu este recomandat, deoarece va afecta capacitatea de depozitare și, de cele mai multe ori, duce la deteriorarea calității în timp scurt. Dacă condițiile climatice la recoltare sunt umede, semințele recent recoltate pot avea rate de umiditate de 18-19% și este foarte important ca procesul de uscare să înceapă imediat în depozit și să se termine în câteva zile. Conținutul de umiditate de peste 14% se poatei induce creșterea ciupercilor, cum ar fi Aspergillus flavus, făcând semințele inutile.