Rolul nutrienților în producția de soia


Azotul este cel mai important nutrient pentru cultura de soia, cantitaea de 80 kg de N este necesar pentru a produce 1000 kg de soia. Totuși, majoritatea cerințelor pentru N sunt acoperite de azotul din aer prin fixarea simbiotică de către bacteriile Rhizobium în nodulii de pe rădăcinile plantei.

În acest proces, molibdenul este un constituent al enzimei azotoase din bacteriile de fixare a azotului și împreună cu cobaltul, este esențial pentru a emite nodozități și o fixare biologică. Astfel, furnizarea acestor micronutrienți a devenit o practică de bază în majoritatea solurilor în care se cultivă soia.

Fixarea biologică poate furniza toată cantitatea de azot necesară pentru planta de soia, dar datorită preocupărilor legate de preț este normal să se aplice un îngrășământ N, dar este important ca această cantitate să nu depășească 20 kg N/ha.

Fosforul are funcția în relația directă cu de stocarea energiei. Este esențial pentru absorbția nutrienților din fotosinteză și pentru rolul său în acumularea de compuși organici cu valoare energetică ridicată, iar pentru soia aceasta înseamnă uleiul.

Potasiul este important pentru formarea și transportul de carbohidrați de asemenea, are un efect asupra reducerii bolilor.Prin urmare o cantitate suficientă de aprovizionare cu potasiu va contribui la susținerea unei plante sănătoase.

Calciul, magneziul și sulful sunt elemente nutritive importante pentru creșterea rădăcinilor, fotosinteză și respectiv formarea boabelor.

Dintre micronutrienți trebuie acordată o atenție deosebită manganului, deoarece există o creștere a deficiențelor în culturi. Reducerea absorbției acestui nutrient se datorează utilizării varietăților de toleranță RR (Roundup Ready - toleranță la glifosat) și excesului de calcar.

Borul are un rol important în viabilitatea polenului și în creșterea tubului de polen. În cazul deficienței sau consumului excesiv pentru bor, producția de boabe va fi afectată negativ.