Rezumatul nutrițional


Soia conține aproximativ 40% proteină în cereale, care este bogată în azot (N) și, prin urmare, necesarul de soia pentru N este ridicat. Soia este capabilă să repare cea mai mare parte a plantelor N, prin relația sa simbiotică cu bacteriile rhizobium. Dar poate lua și N reziduale și mineralizate din sol. În mod tradițional soia a fost cultivată cu succes fără adăugarea de îngrășământ N.

Singura administrare a N a fost limitată la inocularea de rhizobium a câmpurilor noi pentru cultivarea soiei. Pe măsură ce randamentele cresc, N poate să nu ofere N suficient pentru a acoperi nevoile și, prin urmare, poate duce la deficiență N. Dat fiind că randamentele mai mari de soia devin mai frecvente datorită îmbunătățirilor în practicile genetice și de management, poate fi necesară adăugarea lui N pentru a maximiza randamentele potențiale.

Măsurarea absorbției nutrienților de soia se bazează pe cantitatea acumulată pe frunzele și tulpinile plantelor. În mod normal, acesta crește de la instalația până la momentul acumulării maxime, care este de aproximativ 75 de zile. După această perioadă, se înregistrează o scădere a acumulării de nutrienți, în funcție de mișcarea nutrienților din părțile vegetative către boabe.

Cea mai mare absorbție are loc la 45 de zile după apariția, care este punctul de inflexiune, la începutul înfloririi soiei (R1). Această perioadă de 30 de zile, între punctul de inflexiune și punctul maxim de acumulare (între înflorire -R1 și umplere pod-R5), este perioada critică a culturii, în care mai mulți factori, cum ar fi seceta, deficiența nutrițională, Reduce dramatic randamentul. În acel moment, absorbția nutrienților este de 52% din cantitatea maximă acumulată.

Într-o perioadă de 30 de zile, care este diferența dintre punctul de inflexiune și punctul maxim de acumulare, planta are nevoie de aproximativ 50% din nevoile sale de azot, în timp ce celelalte 50% sunt absorbite de la apariție până la punctul de inflexiune la 44 de zile.

Faza critică pentru alimentarea cu nutrienți începe la 40 de zile după apariție, extinsă până la punctul de acumulare maximă. Prin urmare, atunci când este necesară aplicarea nutrienților, trebuie efectuată înainte de punctul de inflexiune, care reprezintă începutul înfloririi (R1).

Pentru cultivarea soiului este obișnuit să se efectueze fertilizarea corectivă pentru a crește disponibilitatea nutrienților solului. După aceasta, fertilizarea de întreținere devine obișnuită, în care cererea de nutrienți și exportul de cereale trebuie analizate.

Mai jos este eliminarea nutrienților pentru o tonă de soia.