Tipuri de soia


Există o serie de factori care trebuie luați în considerare atunci când selectați o varietate de soia care va avea potențialul genetic de a produce o recoltă bună în conformitate cu condițiile locale. Caracteristicile care trebuie luate în considerare includ stabilitatea randamentului și a randamentului, rezistența la dăunători și bolile, cloroza deficienței de fier, maturitatea, trăsăturile de calitate, înălțimea plantelor și cazarea.

Înălțimea și instalarea

În general, plantele mai înalte sunt mai susceptibile de a fi depuse decât soiurile mai mici. Depunerea reduce randamentul și complică recolta.

Grupa de maturitate

Maturitatea este clasificată în funcție de timpul necesar de la înflorirea până la maturitatea recoltei. Dacă se plantează soia din diferite grupe de maturitate, poate exista un risc redus pentru distrugerea de către secetă prin răspândirea poleneului la înflorit, umplerea semințelor și maturitatea fiziologică. Dar condițiile locale trebuie luate în considerare, deoarece soia reacționează la lungimea de zi. Cultivând o varietate mai mare decât ceea ce este normal pentru varietatea specifică, zilele mai lungi vor induce înflorirea într-o etapă ulterioară, existând astfel timpul necesar maturării. O varietate de perioadă lungă adaptată mai aproape de ecuator, va înflori mai devreme decât ar trebui în geografia sa ideală. Înflorirea înainte de înălțimea adecvată a plantei poate reduce randamentele.

Compoziția boabelor

Conținuturile mai mari de ulei, proteine și aminoacizi sunt importante pentru evaluarea valorii unei culturi de soia.

Toleranța bolii

Toleranța genetică a bolii este un alt aspect major. Acest lucru este deosebit de important pentru bolile dificile, cum ar fi sindromul de deces brusc și mucegaiul alb. Pe soluri cu un pH ridicat, unele soiuri pot fi susceptibile la cloroză de deficit de fier, în timp ce altele sunt mai tolerante.

Alte aspecte

În țările tropicale și subtropicale, a existat o cerere crescută de cultivare cu cicluri mai scurte, care permit o recoltă de iarnă (mai ales în regiunile cu două culturi de porumb) cu riscuri mai scăzute și venituri mai mari. Cu toate acestea, aceste soiuri au prezentat probleme cum ar fi potențialul de producție scăzut, înălțimea scăzută și sensibilitatea crescută la secetă.În prezent, aceste provocări sunt depășite prin lansarea de noi materiale în fiecare an, adăugând un potențial de randament mai mare, o dimensiune mai bună și o rezistență sporită la secetă, în afară de precocitate. Un alt aspect important este disponibilitatea sporită a soiei cu rezistență la atacul omidei. Este o a doua generație de boabe de soia modificată genetic, în urma faptului că soia RR a fost deja stabilită (rezistentă la glifosat), ceea ce a schimbat cursul culturii în ultimul deceniu.