Principiile agronomice


Există un număr mare de factori care afectează producția de vin de calitate superioară. Multi factori se afla sub controlul cultivatorului, în condiții climatice și de sol date.

Zona climatică

In mod tradițional strugurii de vin sunt crescuți cel mai bine între 34-49 ° latitudine, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică. Cu toate acestea, ei pot fi cultivati în afara acestei zone pe versanții orientați spre soare la altitudini scăzute. Temperatura medie maximă a celei mai calde luni de producție ar trebui să fie mai mare de 18 - 20 ° C și peste temperatura de îngheț în cea mai rece lună.

Pentru cea mai bună dezvoltare, strugurii necesită veri calduroase, uscate, lungi și ierni reci. Umiditatea ridicată crește riscul bolilor și dăunătorilor. Ploaia sau nebulozitatea  în timpul înfloririi pot duce la fructe sărace. Ploaia la maturitate crește putrezirea fructelor.

Este necesar un sezon de cultivare lung pentru maturarea fructelor, iar ploaia, deși este de dorit în timpul iernii, poate fi suplimentată prin irigare. Este dificilă obținerea de vinuri roșii de culoare profundă în condiții reci.

Culturile de acoperire

Culturile de acoperire sunt concepute pentru a preveni eroziunea solului produsă de vânt, în special pe solurile nisipoase. De asemenea, acestea minimizează praful de pe ciorchinele de struguri. În unele regiuni, culturile de acoperire nu sunt cultivate, de obicei, până când rădăcinile de viță de vie sunt bine stabilite (între 4 și 5 ani), concurența între culturile de acoperire pentru nutrienți și umiditate este redusă la minimum și, prin urmare, nu este afectată productivitatea viței de vie.

Portaltoiul

Alegerea portaltoiului va influența în mod direct randamentul, vigoarea și performanța viței de vie. Portaltoii variază în ceea ce privește toleranța și sensibilitatea la condițiile specifice (de exemplu pH, alcalinitate, săruri, secetă, boli). Factorii de sol, incluzând fertilitatea naturală, gestionarea in trecut și umezeala de care dispune solul, pot avea un rol semnificativ în selectarea portaltoiului, distanțarea viilor și practicile culturale.

Selectarea de portaltoi cu o eficiență ridicată de absorbție a nutrienților, bine adaptaţi solului și climei, va reduce costurile de producție și va contribui la durabilitatea și competitivitatea producției de struguri de vinuri. Capacitatea diferiţilor portaltoi de a extrage substanțele nutritive este legată de distribuția spațială a rădăcinilor și de diametrul rădăcinii, precum și de forma în care substanța nutritivă este în mod normal asimilată de rădăcină. Astfel, structura bună a solului este importantă.

Alegerea unui portaltoi adecvat poate avea, de asemenea, numeroase avantaje de gestionare viticolă, cum ar fi toleranța la Phylloxera, nematozi și soluri cu un conținut ridicat de sare sau de calcar.

Tăierea

Tăierea inseamna formarea portaltoiului. Resursele de viță de vie vizează ajustarea echilibrului frunzelor și fructelor pe vița de vie. Tăierea în timpul iernii este necesară pentru pregătirea recoltei din anul viitor pe o creștere cu totul nouă. Aceasta oferă o formă satisfăcătoare pentru vița de vie în primele 3 - 4 ani.

Cea mai mare parte din ce a crescut in sezonul precedent este scurtată, lăsând doar două-șase corzi în următorii ani. Lungimea  corzilor este redusa în funcție de vigoarea viilor. Îndepărtarea sezonieră a frunzelor de la bază și a lăstarilor recent crescuți, chiar înainte de legarea fructelor, deschide bolta de viță de vie, permițând o mai bună luminozitate și penetrare prin pulverizare, precum și îmbunătățirea maturității.

Conducerea culturilor

Pregatirea viilor - modelarea portaltoiului și altoiului de viță-de-vie - își propune să ajusteze echilibrul frunzelor și fructelor pe vița de vie.

Tăierea de iarna pregătește recolta de anul viitor pe o creștere cu totul nouă. În primii 3-4 ani, acesta oferă o formă satisfăcătoare pentru vița de vie. În anii următori, cea mai mare parte a creșterii sezonului precedent este scurtată, lăsând doar două până la șase coarde. Acestea sunt reduse în funcție de vigoarea viilor.

Îndepărtarea în sezon a frunzelor de la bază și a lăstarilor recent crescuți, chiar înainte de stabilirea fructelor, deschide bolta de viță de vie, permițând o mai bună luminozitate și penetrare prin pulverizare, precum și o maturitate mai rapidă.